QNAP NAS TS-251 otthoni, kisirodai hálózati tároló - miniszerver

 • 2017. 10. 24., 07:15
A QNAP pár éve dobta piacra a kisebb irodáknak és otthoni használatra szánt NAS mini szerverét, amivel rengeteg olyan funkciót kapunk, amivel megkönnyíthető a mindennapi informatikai rutin és a szórakoztatás.
4365
Mielőtt tovább navigálsz az oldalról, kérlek nézz meg más cikkeket is az oldalon, hátha találsz más olyan tartalmat amivel újabb informatikai tudásra tehetsz szert vagy akár időt spórolhatnak az itt található tippek, trükkök, hasznos tudnivalók.

Nemrég szereztem be a QNAP gyártó 2 meghajtót (merevlemezt) fogadni képes TS-251-es modelljét. Előzetesen csak annyit tudok mondani, hogy nagyon megérte. Mindennap segítségemre van mind a munkám mind a személyes dolgaimban.

A NAS tulajdonképpen egy szerver egy mini számítógép, aminek ugyanúgy van processzora, alaplapja, memóriája, és persze háttértárolója is mint egy általános PC számítógépnek. Csak ezt hardveresen és szoftveresen is kihegyezték arra, hogy fájlok tárolására, kiszolgálására legyen a legalkalmasabb. Nem egy mindenre kiterjedő tesztet fogok írni, mivel nagyon sok ilyen van szerencsére a neten, ráadásul erről az ezközről sok cikk és bemutatóvideó is készült magyar nyelven. Ezekből a legjobbakat összegyűjtöttem és a cikk végén kilistázom, hogy neked  már ne kelljen keresgélni :-)

A Qnap TS-251 technikai paramétereket nem írom le, ezek megtekinthetők a gyártó weblapján.

Alábbiakban inkább pontokba szedem, hogy milyen előnyei vannak egy ilyen NAS rendszernek. Ezeket általánosságban írom mivel az alábbiakat nagyjából minden más gyártó (pl.: Synology) NAS rendszere is tudja nem csak a QNAP TS-251.

A NAS TS-251 funkciók, szolgáltatások - én ezeket használom folyamatosan

 • Böngészőből elérhető szép operációs rendszerre hasonlító barátságos felhasználói felület, ikonokkal, panelekkel, mozgatható, összecsukható ablakokkal.
 • Ha nem vagyunk a NAS-sal egy hálózatban vagyis akár a világ másik felén, akkor is elérjük bármilyen böngészővel. A QNAP ad hozzá egy dedikált aldomaint: https://valaminev.myqnapcloud.com amit beírva a böngészőbe ugyanazt a webes felületet látjuk, mintha lokálisan csatlakoznánk a géphez. Ugyanez igaz a telefonos applikációra is, hogy bárhonnan elérhető a rendszer bármely része.
 • Magyar nyelvű felhasználói felület. Mind az alap programok, mind az összes beállítás.
 • Mobil applikációk, a kiemeltebb funkciókra, mint pl.: teljes rendszerfelügyelet, videók kezelése, lejátszása, képek kezelése, biztonsági kamerák kezelése, NAS-on futtatható levelező kiszolgálóhoz levelezőkliens, távirányító, notesz, stb. 10-nél több dedikált mobil applikáció érhető el IOS rendszerre és Androidra egyaránt.
 • Témák (munkák, képek, családi videók, dokumentumok, stb.) szerinti könyvtárak létrehozása és ezeket felhasználókhoz való rendelése, hogy mindenki csak azt lássa, amit láthat. Egyszerű és logikus jogosultságkezelés.
 • Hatalmas fájlok megosztása másokkal jelszóval védve. Egy linket küldhetünk e-mailben és arra kattintva egy jelszó beírása után közvetlen a helyi NAS-ról fogja tudni letölteni a fájlt amit mi állítottunk be.
 • E-mailben értesít a NAS, ha valami probléma adódik, pl. betelik a meghajtó, vagy valami program nem tudja elvégezni a feladatát. Ugyanez igaz arra is, hogyha használunk telefonos applikációt, akkor az azonnali üzenetet küld a problémákról.
 • FTP-kről autómatikus biztonsági másolat készítése.
 • A hálózatba kapcsolt számítógépekről a megadott könyvtárakról teljesen szinkronizált biztonsági mentés készítés.
 • HDMI kimenete miatt, közvetlen a TV-re köthető és lejátszhatók a rajta tárolt videók, képek, zenék. Ebben az esetben nem elég az alap 1 Gb RAM, azt érdemes úgy általában is bővíteni.
 • Rengeteg program telepíthető a QNAP alkalmazás boltjából teljesen ingyenesen, ráadásul csak 1 gombnyomás minden ilyen művelet. A felhőből lehúzza a programot, telepíti és már indítható is.
 • Mobiltelefonos applikáción keresztül nézhetjük meg a teljes médiatárunkat és játszhatjuk le a videókat, képeket. Realtime videókódolás, hogy a full-HD videó lejjebb kódolva is nézhető lehessen egy gyöngébb telefonon is.
 • Teljes gmailos e-mailcim (több cím is beállítható) biztonsági mentése. Beállítjuk a címet és mindent szinkronizál a NAS-ra.
 • Telefonon tárold képek szinkronizálódnak autómatikusan a NAS-sal és onnan ha szeretnénk, mehetnek fel valamelyik felhős szolgáltatásba (Google Drive, DropBox, Mega, stb.)  plusz biztonságként.
 • Médiaszerverként is használható, PLEX média szerver telepíthető amivel a teljes média könyvtár szkennelhető, beazonosítja a videókat, lekéri a filmes adatbázisokból a film adatait, képeit.
 • Több eszközt szolgál ki egyszerre, vagyis egyidőben lehet telefonon laptopon és számítógépen is nézni filmeket ráadásul minden eszközön más-más filmet. + Memória mindig jól jön.
 • Biztonsági szinkronizációs megoldások minden mennyiségben, FELHŐ-NAS-TELFON-SZÁMÍTÓGÉP oda vissza mait csak szeretnénk. Ezekhez mondjuk, kell próbálkozás és tapasztalat, hogy melyik programot érdemes használni és azt milyen beállításokkal.

Amit nem használok, de tudja a NAS, a teljesség igénye nélkül, mert rengeteg általam még meg sem nézett vagy nagyon speciális funkció is bekapcsolható vagy telepíthető:

 • A virtualizációs szolgáltatásnak köszönhetően Windows, Linux és más oprendszereket futtathatunk virtuálisan (memóriabővítés ebben az esetben kötelező)
 • USB-n keresztül külső meghajtókat lehet csatlakoztatni és azokat is a teljes rendszerben elérhetjük.
 • USB csatlakozással egeret és billentyűzetet is lehet csatlakoztatni, és ha rá van kötve egy HDMI képes TV-re vagy monitorra akkor akár számítógp szerűen is lehet használni.
 • Teljes alap torrentkliens, vagyis egy 0-24-es seed gép
 • Virtuális böngészők futtatása.
 • Webszerver futtatása, MYSQL+PHPMYADMIN
 • Biztonsági IP kamerák kezelése. Folyamatos videófelvételek a NAS-ra a videókamerákról. A világ bármely pontjáról rácsatlakozva a NAS-ra mondjuk egy mobiltelefonon keresztül láthatóak akár a lakásban és lakáson kívüli kamerák képei.
 • Üzleti programok telepítése kisseb cégek számára, CRM, ERP és hasonlók. Ezek nyílt forráskódú szoftverek.
 • oomla, Drupal, Wordpress weblap, portál, blogmotorok telepíthetők.
 • stb. stb. stb.

Két dolgot tudnék mondani hátrányként, mindkettő orvosolható, de mindkettő pluszköltséget jelent.

 1. Maga a NAS-nak nincs igazából hangja, van benne egy kicsi ventilátor amit kb. 1-2 m-ről lehet hallani, halkan. De a benne lévő merevlemeznek már lehet hangja amikor dolgozik. Ezért ha lakásban használjuk, mondjuk a hálószobai TV mellett HDMI-vel összekötve, akkor ne állítsunk be automatikus FTP mentést vagy bármi más szinkronizációs, biztonsági mentéses feladatot az éjjeli órákra. Mert a merevlemez prüntyögő hangja zavarni fogja az alvást. Viszont ez kiküszöbölhető mondjuk 2x2Tb-os SSD használatával :-) (ez gondolom 2020-2022-ig még poén marad)
 2. Az eszköz alapesetben 1 Gb memóriával érkezik (nem találok logikát miért, mert eleve kevesebb az az ember, aki ezt az eszközt csak és kizárólag háttértárként használja, mert arra ott vannak a külső meghajtók, winchesterek). Javasolt már ez elején minimum 4 Gb-ra bővíteni a rendszer RAM memóriát. Maximum 8 Gb lehet. Ha több feladatot adunk a NASnak, akkor képes belassulni 1 Gb-nál.

TheVR Tech - Mire jó egy NAS? | QNAP TS-251 teszt

Ára 2017 októbere körül háttértárak nélkül: minimum bruttó 65.000-68.000 Ft körül alakul.

Megvásárolható:

Hardverker: http://www.hardverker.hu/catalog.php?product_id=467573
PCX: https://www.pcx.hu/kereses/qnap%20ts-251

További cikkek, tesztek a Qnap NAS TS-251-hez:

PCWORLD - QNAP TS-251 NAS teszt és beüzemelés:
https://pcworld.hu/hardver/qnap-ts-251-nas-teszt-es-beuzemeles-153434.html

pdafanclub.hu - A hálózati mindenes – QNAP TS-251 TurboNAS teszt
http://pdafanclub.hu/a-halozati-mindenes-qnap-ts-251-turbonas-teszt

koos.hu - Felhőben dolgozni | Vettem egy Qnap TS251+ típusú NAS-t
http://koos.hu/2016/09/22/felhoben-dolgozni-4-vettem-egy-qnap-ts251-tipusu-nas-t

NAS Blog - QNAP TS 251+ laikus telepítése
https://ds412plus.wordpress.com/2016/09/22/qnap-ts-251-laikus-telepitese

https://logout.hu/bejegyzes/fid/nas_qnap_ts-251a.html

Qnap márkahírek – Más Qnap termékekről is
https://prohardver.hu/fooldal/marka/qnap/index.html

Mielőtt tovább navigálsz az oldalról, kérlek nézz meg más cikkeket is az oldalon, hátha találsz más olyan tartalmat amivel újabb informatikai tudásra tehetsz szert vagy akár időt spórolhatnak az itt található tippek, trükkök, hasznos tudnivalók.
Ha hasznosnak találod az ITBázis oldalt vagy bármelyik cikket, kérlek egy megosztással segítsd a munkánkat.

VR válogatott információk

A VirtuALL portálon és az interneten elérhető hasznos információk a virtuális valóság eszközökről (ár, vásárlás, kipróbálási lehetőségek, stb.) és magáról a témáról.

Legfrissebbek

Tartalomérzékeny kitöltés Photoshop-ban 2023. 01. 24., 18:53  |  131

Tartalomérzékeny kitöltés Photoshop-ban

Panoráma képeknél fontos szerepet játszik az utómunka. Elengedhetetlen, hogy módosítsunk a nyers képeken, mert különben nem a megszokott élményt kapjuk vissza.


Videó vagy hangfájl konvertálása gyorsan és ingyenesen 2023. 01. 23., 19:10  |  68

Videó vagy hangfájl konvertálása gyorsan és ingyenesen

Ha videót vagy hangfájlt szeretnék más formátumra konvertálni a CloudConvert nevű weboldal a legjobb választás.


360°-os panoráma kép készítése fotókból 2023. 01. 21., 16:32  |  129

360°-os panoráma kép készítése fotókból

Különálló fényképek összeillesztése egy 360°-os panoráma képpé ezzel a szoftverrel nem lehet egyszerűbb!


A webshop auditálás részei és folyamata 2019. 08. 05., 19:23  |  1220

A webshop auditálás részei és folyamata

Az online felületek működésének elemzése elengedhetetlen minden jól működő vállalkozás számára, különösképpen igaz ez a webshopokra. A webshop auditálás az üzleti tevékenység különböző részeire terjed ki, többek között a keresőoptimalizálásra (SEO), a tartalomra, a weboldal teljesítményre valamint a felhasználói élményre (UX).


Elérhető e weboldala a világ minden táján? 2018. 10. 15., 08:00  |  1301

Elérhető e weboldala a világ minden táján?

Ezen a webhelyen megtudhatjuk hogy milyen sebességgel tölti be a böngésző egyes országokban a weboldalunkat.


Hogyan készítsünk saját weboldalt? 2018. 10. 11., 10:53  |  2245

Hogyan készítsünk saját weboldalt?

Ingyenes, gyors lehetőség ha weboldalt szeretnénk. Egyszerű a használata és sok helyen találunk a neten segítséget hozzá. Én is kipróbáltam, csak ajánlani tudom.


ITBAZIS KÖZÖSSÉGEK

Témakiválasztás

Szeretnéd a virtuális valóság témában hamarabb megtalálni a számodra hasznosabb tartalmakat?

Az alábbi két gombra kattintva a hírek jellemzői, címkéi és témái alapján tudsz szűrni.

CIMKÉK TÉMÁK

Partnerek

Partner oldalunkon keresztül olyan weblapokra tudsz eljutni akik szintén a Informatikában érdekeltek.