Mit, hol, hogyan kell keresni az interneten 1. - szöveges keresés + keresés idézőjel használatával

  • 2017. 10. 25., 07:47
Aknázzuk ki a keresőben rejlő lehetőségeket megfelelő kifejezések, vezérlőkarakterek beírásával és az így kapott lista relevánsabb találatokat tartalmaz és így hamarabb juthatunk el a számunkra hasznos találatokig.
3123
Mielőtt tovább navigálsz az oldalról, kérlek nézz meg más cikkeket is az oldalon, hátha találsz más olyan tartalmat amivel újabb informatikai tudásra tehetsz szert vagy akár időt spórolhatnak az itt található tippek, trükkök, hasznos tudnivalók.

Az Internet egy nagyon fontos találmány, ha valaki megtanulja használni, szinte mindent megtalál rajta (benne). Kezdőktől és nem hozzáértőktől szoktam hallani, hogy nem is igazán tud mit kezdeni vele, mert annyi felesleges információ van rajta és nehéz kiszűrni az igazán hasznos infókat. Ez néha akár igaz is lehet, de ahogy folyamatosan használjuk és nő a tapasztalat rajövünk, hogy mit hogyan kell keresni és egyre gyorsabb és pontosabb lesz a releváns információk megtalálása. Több cikken keresztül szeretném bemutatni, hogy különböző információkat - legyen az szöveg, termék, hang, kép, videó, stb. - hogyan is kell, érdemes keresni.

A Google kereső használata

Mivel Magyarországon (de általában a világon is) a Google keresőjét használják az emberek arra, hogy megtaláljanak valamit, mi is ezzel fogunk foglalkozni. Én is azt tartom, hogy a legpontosabb találatokat általánosságban a Google adja, szinte minden témában (talán a képek keresése esetén érdemes más keresőket is használni illetve ott konkrétan dedikált képadatbázisokban kereshetünk).

A kereső címe újszülötteknek: https://www.google.hu

Nézzünk konkrét példákat, mert azokon lehet legegyszerűbben bemutatni mit hogyan érdemes. Szeretnék egy telefon-t venni, írjuk be, a telefon szót. ... hupsz ... 747.000.000 találat ...  ez még szilvás gombócból is sok (na, jó azért abból mégse). Valahogy szűkíteni kell a találati listát. Van kedvenc telefonmárkánk, mondjuk az Apple (nem reklám, de azért várom a hívásukat:-)

Tehát új kifejezésünk, amit beírunk: Apple telefon

Általában az ilyen kereséseknél a kulcsszavak sorrendje, nem feltétlen fontos, de írjuk úgy, ahogy egy embernek is mondanánk. Ez a kifejezés olyan oldalakat keres, ahol valószínűsíthetően megtalálható a telefon és az Apple szó is. Már csak 266.000.000 találat

Írjunk be egy konkrét készülék típust: Apple telefon IPhone 6S plusz

Már csak 108..000.000 találat, de itt már mondjuk az első 10 találatból legalább 80% ténylegesen hasznos, az engem érdeklő telefonról szóló oldalra juttat. Szóval ez egy jó megfelelő kereső kifejezés.

Összefoglalva: olyan kifejezéseket teszünk egymás után, ami szerintünk legjobban jellemző a keresendő információra.
Írjuk be a fenti kifejezést idézőjelek közé: "Apple telefon IPhone 6S plusz" összesen 3 találat van már csak. Ebben az esetben nem a leghasznosabb az idézőjel használata, de a következőkben erről lesz szó, hogy hol használható igazán.

Menjünk tovább …

Most nézzük meg, hogy hogyan lehet még pontosabb találatokat elérni olyan esetekben, amikor fontos, hogy a szavak hogyan követik egymást.

Legjobb ilyen példa egy személy neve, mondjuk a Kovács László, ami eléggé általános egy magyar név (ne sértődjön meg senki, az én nevem is eléggé általános sajnos (szintén a Googleból derült ki:-))

Beírva a nevet 15.100.000 találatot kapunk. Ez azért van (nagy vonalakban és leegyszerűsítve), mert a találatok elején olyan oldalakra mutató linkek szerepelnek, ahol közvetlenül egymás után találhatóak meg a beírt szavak, de a vége felé már pl. megjelenhet egy olyan találat is, amelyen azt a kovács műhelyt mutatják be, ami egy X város László utcájában található. Vagyis a két beírt szó nem egymás mellett is megtalálható és nincs is igazán kapcsolat köztük annak ellenére, hogy mi azt szerettük volna.

Amennyiben azt szeretnénk, hogy nagyjából csak az ilyen nevű emberekről szóló oldalakat adjon a lista, akkor ezt idézőjelbe kell beírni. Fontos megemlíteni, hogy nem minden kereső alkalmazza az idézőjeles keresést, de szerencsére a Google ebben nagyon jó. Tehát az új keresésünk: "Kovács László", már csak 359.000 találat Ez is rengeteg találat, mivel van egy ilyen nevű magyar politikus és ez miatt is sok oldalon szerepel ez a név + egy nagyon általános magyar név. De nem baj, megoldjuk és szűkítjük a kört. Keressünk olyan személyt, aki Nagykőrösön él és ezzel a névvel éli vidám életét. Tehát az új keresésünk: "Kovács László" Nagykőrös, már csak 19.900 találat. Tehát lehet keverni is az idézőjeles és anélküli beírásokat.

Még mindig lehetnek olyan cikkek, amik Kovács László politikus egyik Nagykőrösi látogatásáról ír. Próbáljuk meg kiszűrni amennyire csak lehet, minden olyan témát, ami minket ez esetben biztos nem érdekelne, hiszen saját nevünkre lennénk kíváncsiak. A mínusz jel használata a szavak előtt a keresőt arra utasítja, hogy azokat a találatokat ne adja ki, amelyekben szerepelnek az adott szavak amiket kötőjellel kezdtünk beírni.

Tehát az új keresésünk: "Kovács László" Nagykőrös -politikus -politika -mszp -fidesz, már csak 14.900 találat. Ezt a mennyiséget főleg az elejét kell átkutatni, hátha megtaláljuk saját magunkat.

Házi feladat: Keres rá saját nevedre, hátha tudtodon kívül szerepelsz valamilyen internetes írásban, cikkben.

Mielőtt tovább navigálsz az oldalról, kérlek nézz meg más cikkeket is az oldalon, hátha találsz más olyan tartalmat amivel újabb informatikai tudásra tehetsz szert vagy akár időt spórolhatnak az itt található tippek, trükkök, hasznos tudnivalók.
Ha hasznosnak találod az ITBázis oldalt vagy bármelyik cikket, kérlek egy megosztással segítsd a munkánkat.

VR válogatott információk

A VirtuALL portálon és az interneten elérhető hasznos információk a virtuális valóság eszközökről (ár, vásárlás, kipróbálási lehetőségek, stb.) és magáról a témáról.

Legfrissebbek

Tartalomérzékeny kitöltés Photoshop-ban 2023. 01. 24., 18:53  |  290

Tartalomérzékeny kitöltés Photoshop-ban

Panoráma képeknél fontos szerepet játszik az utómunka. Elengedhetetlen, hogy módosítsunk a nyers képeken, mert különben nem a megszokott élményt kapjuk vissza.


Videó vagy hangfájl konvertálása gyorsan és ingyenesen 2023. 01. 23., 19:10  |  145

Videó vagy hangfájl konvertálása gyorsan és ingyenesen

Ha videót vagy hangfájlt szeretnék más formátumra konvertálni a CloudConvert nevű weboldal a legjobb választás.


360°-os panoráma kép készítése fotókból 2023. 01. 21., 16:32  |  364

360°-os panoráma kép készítése fotókból

Különálló fényképek összeillesztése egy 360°-os panoráma képpé ezzel a szoftverrel nem lehet egyszerűbb!


A webshop auditálás részei és folyamata 2019. 08. 05., 19:23  |  1336

A webshop auditálás részei és folyamata

Az online felületek működésének elemzése elengedhetetlen minden jól működő vállalkozás számára, különösképpen igaz ez a webshopokra. A webshop auditálás az üzleti tevékenység különböző részeire terjed ki, többek között a keresőoptimalizálásra (SEO), a tartalomra, a weboldal teljesítményre valamint a felhasználói élményre (UX).


Elérhető e weboldala a világ minden táján? 2018. 10. 15., 08:00  |  1381

Elérhető e weboldala a világ minden táján?

Ezen a webhelyen megtudhatjuk hogy milyen sebességgel tölti be a böngésző egyes országokban a weboldalunkat.


Hogyan készítsünk saját weboldalt? 2018. 10. 11., 10:53  |  2330

Hogyan készítsünk saját weboldalt?

Ingyenes, gyors lehetőség ha weboldalt szeretnénk. Egyszerű a használata és sok helyen találunk a neten segítséget hozzá. Én is kipróbáltam, csak ajánlani tudom.


ITBAZIS KÖZÖSSÉGEK

Témakiválasztás

Szeretnéd a virtuális valóság témában hamarabb megtalálni a számodra hasznosabb tartalmakat?

Az alábbi két gombra kattintva a hírek jellemzői, címkéi és témái alapján tudsz szűrni.

CIMKÉK TÉMÁK

Partnerek

Partner oldalunkon keresztül olyan weblapokra tudsz eljutni akik szintén a Informatikában érdekeltek.