Következő szintű ChatGPT: Az egyéni GPT-k világa, saját adatokkal való tanítás

 • 2023. 11. 13., 19:51
Fedezd fel, hogyan használhatod a ChatGPT-t egyedi saját GPT-kel a munkádhoz, tanuláshoz és szórakozáshoz. Az OpenAi bevezette a saját GPT-k készítésének lehetőségét.
518

Mostantól létrehozhatunk a ChatGPT felületén keresztül egyéni GPT-ket, amelyek saját adathalmazokat használnak és saját utasításokat, alap kérdéseket adhatunk meg hozzá. Vagyis mi tudjuk betanítani saját adatokkal a GPT-t és ha kérdezünk, akkor elsősorban ebből az adathalmazból rakja össze a választ, de ha kell akkor a teljes ChatGPT modelt is felhasználhatja a lehető legjobb válaszok megadására.

 

Legjobban példákkal lehet elmagyarázni mire használható:

Tananyag oktató: Fel tudunk tölteni iskolai tanyagokat, PDFben vagy más fájlban ahol vannak feldolgozható szövegek (nem scannelt képek), ezeket feldolgozva kérdéseket tehetünk fel az adott témában.

Céges környezetben: Megfelelően kialakított struktúrált adatok összeállítása (partnerek, munkatipusok, konkétan elvégzett munkák, számlázási adatok, stb) és utánna hatékonysági elemzések.

Speciálisabb szakmai anyagok: Speciális, interneten nem fellelhető adatokkal való betanítás.

Kutatási célú anyagok kezelése: Nagyságrendekkel hatékonyabb lehet az ilyen tipusú kutatómunka.

Könyvek feldolgozása: Beolvashatunk e-könyveket és utánna az adott könyvben szereplő személyekről, helyszínekről kérdezhetünk, összefüggésekre deríthetünk fényt, statisztikai adatokat nyerhetünk ki, pl melyik szereplők szerepelnek a legtöbbet, stb. Hasznos lehet szülőknek, mert egy kötelező olvasmányból könnyebben felkészíthetik a gyerekeket. 

Alábbi videóban a Pintér Zsolt youtube csatornájából"Rejtő Jenő Regény Ismerő ChatGPT modell. Megválaszolja minden kérdésedet amit csak szeretnél" videó elég jól bemutatja a működését.
Itt van maga a hasznáható GPT (csak előfizetéssel nézhető meg): https://chat.openai.com/g/g-CtbdiCtdl-rejto-jeno-regeny-ismero

 

Hogyan tudunk saját GPT-t létrehozni?

A működési logikán kívül legnagyszerűbb dolog az, hogy minden ChatGPT Plus előfizető ezt használhatja és ráadásul nagyon felhasználóbarát módon. Ilyenkor szoktuk azt gondolni, hogy jó persze, felhasználóbarát és hogy mikor használjuk akkor kiderül, hogy vannak itt buktatók. De az a helyzet, hogy tényleg nagyon egyszerű egy saját GPT létrehozása, nagy vonalakban egy adatlapot kell kitölteni és az adatokat tartalmazó fájlokat feltölteni, majd elmenteni. Kicsit várni és már kérdezhetünk is.Az alábbi képen látható az alap amiket ki kell tölteni, és kész is vagyunk. Az elmentett GPT-ket később is tudjuk szerkeszteni, újabb fájlokat hozzáadni.

Nagyszerű, hogy ilyenekre is gondolnak: ha nem adunk meg leírást akkor akár saját maga is ki tudja tölteni szöveggel, hiszen eleve elemzi az egész adatforrást amikor feldolgozza és abból tud egy összefoglalót is írni. Valamint ha kell egy gombnyomásra generál a DALL-E-vel egy négyzetes borítóképet.

Persze megfelelően jó adatforrásokat érdemes használni, de pl. ha egy NAT (Nemzeti Alaptanterv) 2020-as tananyagból feltöltjük a 7-8 osztályos tananyagot PDFben akkor azt is feldolgozza és segíthet a gyereknek a tanulásban.

Háromféleképpen oszthatók meg a saját GPT-k amit a mentéskor lehet beállítani, de késöbb is módosítható:

 • Csak általunk lesz látható
 • A link birtokában bárki használhatja (persze ha van előfizetése)
 • Teljesen publikus (gondolom ez lesz majd, a Store)

 

 

 

Kapunk sok a ChatGPT által előre létrehozott GPTket is, amiket szabadon használhatunk.

Ezek olyan minta GPT-k amik konkrétabb feladatokban tudnak segíteni. Kezdésnek 16 előre gyártott GPT-t kapunk, ebből párat sorolok fel alább:

 • Adatelemzés: Dobjon be bármilyen fájlt, és segíthetek az adatok elemzésében és megjelenítésében
 • Játékidő: Gyorsan el tudom magyarázni a társasjátékokat vagy a kártyajátékokat bármilyen korú játékosnak. Kezdődjenek a játékok!
 • Kreatív író segéd: Szívesen olvasom munkáit, és visszajelzést adok készségeinek fejlesztése érdekében.
 • Mocktail Mixológus: Bármely partit remekül varázsolok mocktail receptekkel, bármilyen hozzávalóval, ami kéznél van.
 • Kifestőkönyv hős: Vegyünk minden ötletet, és alakítsunk belőlük szeszélyes kifestőkönyv oldalakat

 


 

 

A főbb tulajdonságok pontokba szedve

 • Célzott saját ChatGPT verziók (GPT-k) bevezetése: Az új GPT-k lehetővé teszik a ChatGPT testreszabását különféle célra, például társasjátékok szabályainak megértésére vagy matematikai oktatásra, regények elemzése, stb.
 • Könnyű létrehozás, nincs szükség kódolásra: Bárki létrehozhat saját GPT-jét egyszerűen, anélkül, hogy programozási ismeretekkel kellene rendelkeznie.
 • Elérhetőség a ChatGPT Plus és Enterprise felhasználóknak: Egyes GPT-példák, mint például a Canva és a Zapier AI Actions, már elérhetők a ChatGPT Plus és Enterprise felhasználók számára.
 • GPT Store bevezetése: Egy online piactér, ahol a felhasználók megoszthatják és böngészhetik a GPT-ket, várhatóan ebben a 2023 november hónapban érkezik.
 • GPT-k monetizálása: A GPT Store-ban a készítők pénzt kereshetnek a GPT-k használatával, a felhasználók száma alapján. 
 • Adatvédelem és biztonság: A GPT-ket úgy tervezték, hogy tiszteletben tartsák a felhasználók adatvédelmét, és nem osztják meg a beszélgetéseket a készítőkkel.
 • Felhasználóbarát ellenőrzési rendszer: A GPT-k használati irányelveinek megfelelését új ellenőrzési rendszerekkel biztosítják, beleértve a káros vagy nem megfelelő tartalmak megelőzését.
 • Valós feladatok elvégzése: A GPT-k fejlesztése a jövőben olyan irányba halad, hogy képesek lesznek valós világbeli feladatokat végrehajtani.
 • API integráció: A fejlesztők összekapcsolhatják a GPT-ket különféle külső API-kkal, például adatbázisokkal vagy e-mail rendszerekkel.
 • Belső GPT-k vállalati használatra: Vállalatok belső használatra szánt GPT-ket hozhatnak létre, amelyek igazodnak a vállalat specifikus igényeihez.
 • AI viselkedésének alakítása a közösség által: Az OpenAI arra ösztönzi a közösséget, hogy vegyenek részt az AI fejlesztésében, és hozzanak létre saját GPT-ket.
 • Közösség által létrehozott GPT-k: Az OpenAI bízik abban, hogy a legjobb GPT-k a közösség tagjai által fognak létrejönni, nem csak szakértők által.
Mielőtt tovább navigálsz az oldalról, kérlek nézz meg más cikkeket is az oldalon, hátha találsz más olyan tartalmat amivel újabb informatikai tudásra tehetsz szert vagy akár időt spórolhatnak az itt található tippek, trükkök, hasznos tudnivalók.
Ha hasznosnak találod az ITBázis oldalt vagy bármelyik cikket, kérlek egy megosztással segítsd a munkánkat.

VR válogatott információk

A VirtuALL portálon és az interneten elérhető hasznos információk a virtuális valóság eszközökről (ár, vásárlás, kipróbálási lehetőségek, stb.) és magáról a témáról.

Legfrissebbek

A Krita új dimenziója – Generatív AI és pózszerkesztő a művész beállítottságúaknak 2023. 11. 19., 18:35  |  481

A Krita új dimenziója – Generatív AI és pózszerkesztő a művész beállítottságúaknak

Digitális művészek, illusztrátorok, képregényrajzolók számára itt egy új plugin Kritá-hoz, az egyik legjobb ingyenes digitális rajzoló és festőprogramhoz. Egy új szintre lépett a Krita az AI technológia és a pózszerkesztő eszközök bevonásával. Ez a megoldás nem csak a kreativitást gyorsítja fel, hanem a munkafolyamatokat is megkönnyíti, új lehetőségeket teremtve a digitális festészet világában.


DALL-E képgaléria 1. 2023. 11. 15., 10:19  |  354

DALL-E képgaléria 1.

Napi szinten amikor eszembe jut valami ötlet generálok egy képet a DALL-E képgenerátorral és legtöbb esetben testszik a végeredmény így ezekből töltöttem most fel egy csokorral.


Következő szintű ChatGPT: Az egyéni GPT-k világa, saját adatokkal való tanítás 2023. 11. 13., 19:51  |  518

Következő szintű ChatGPT: Az egyéni GPT-k világa, saját adatokkal való tanítás

Fedezd fel, hogyan használhatod a ChatGPT-t egyedi saját GPT-kel a munkádhoz, tanuláshoz és szórakozáshoz. Az OpenAi bevezette a saját GPT-k készítésének lehetőségét.


DALL·E 3 képgenerátor beintegrálása a ChatGPT-be 2023. 11. 13., 12:43  |  385

DALL·E 3 képgenerátor beintegrálása a ChatGPT-be

A mesterséges intelligencia területén történő legújabb fejlesztések közül az egyik legizgalmasabb a DALL·E 3 bevezetése a ChatGPT szolgáltatásba. Ez az innováció lehetővé teszi, hogy a felhasználók egy egyszerű beszélgetéssel egyedi képeket hozzanak létre. Ez a funkció már elérhető a ChatGPT Plus és Enterprise (fizetős verziók) felhasználók számára.


ChatGPT fizetős verzió használata GPT-4 2023. 11. 12., 16:53  |  419

ChatGPT fizetős verzió használata GPT-4

A ChatGPT Plus előfizetéses verzió hozzáférést biztosít számos új funkcióhoz és más felhasználói élményt növelő előnyöket kínál. Például a GPT-4 modellhez, DALL-E képgenerátor, adat analizálás, pluginek és ezek mellett pontosabb válaszok és gyorsabb válaszidőt is kapunk.


ChatGPT ingyenes verzió használata 2023. 11. 11., 19:36  |  762

ChatGPT ingyenes verzió használata

Fedezd fel a ChatGPT-t, az OpenAI által fejlesztett AI-t, ami kérdésekre válaszol és segít a programozásban, valamint általános tudáskérdésekben.


ITBAZIS KÖZÖSSÉGEK

Témakiválasztás

Szeretnéd a virtuális valóság témában hamarabb megtalálni a számodra hasznosabb tartalmakat?

Az alábbi két gombra kattintva a hírek jellemzői, címkéi és témái alapján tudsz szűrni.

CIMKÉK TÉMÁK

Partnerek

Partner oldalunkon keresztül olyan weblapokra tudsz eljutni akik szintén a Informatikában érdekeltek.