Mintaképek a Full HD (1920x1080), UHD (3840x2160) méretekhez és hasznos információk magáról a képek pixelméretéről

  • 2016. 12. 31., 05:56
Ez a cikk mindenkinek szól, aki számítógéppel dolgozik, e-mailezik, vagy szokott képeket eltárolni saját vagy céges gépen.
24197

Az informatikában és a digitális képek világában kevésbé járatos emberek, nem nagyon tudják és értik mi a különbség a két méret és úgy általában a pixeL méretek között. Viszont a felbontások mikéntjének és hogyanjának megértése nagyon hasznos a mai számítástechnikával teli világban. Ezért alább pár, konkrét példán keresztül elmagyarázom a felbontásokat és fájlméreteket és a köztük lévő kapcsolatokat, arányokat. Lehetséges, hogy elsőre nehezen érthető, de mindenféleképpen érdemes foglalkozni azzal, hogy mindenhol a megfelelő képméreteket használjuk.

Minta Full HD és UHD képek

A linkekre kattintva letölthetők a képek

Egy kép fájl kilobyte mérete nagyban függ a JPG tömörítés minőségétől is.

Hogyan aránylik a két képméret egymáshoz? Az alábbi képen látható, hogy az UHD nagyobb felbontású képbe pontosan négyszer fér bele a FULL HD kép.

Ebből is azonnal látszik, hogy a 4K minden téren nagyobb:

  • pixel méretben
  • fájl kilobyte méretben
  • de egyúttal minőségben is nagyobb és jobb

Fontos megérteni, hogy a fenti felbontásarányok nem csak a képekre igazak, hanem a videókra is. Ott is ugyan ezek az arányok vannak, csak ott még a mozgóképes dolog miatt tulajdonképpen 1 másodperc alatt 24-30-60 stb. képkockával kell számolni. Vagyis valós képeket kell egymás után sorban megjeleníteni tehát ott a fájlok tárhelyigénye és ebből adodóan az interneten elfoglalt sávszéligénye is jóval nagyobb mint egy kép. Ez igazából a mobilos használatnál fontos. Vagyis pl. korlátozott 3G mobil internet eléréssel ne Full HD-ben nézzünk videókat.

2016-2017-ben még nem igazán éri meg beruházni UHD TV-be vagy Monitor-ba. Kevés hozzá a tartalom, hiszen a nagyobb felbontás megjelenítéséhez mindenféleképpen erősebb hardver kell. Például egy 4K játék esetén a mai átlagos számítógépeknél (amik bőven kihajtják a Full HD felbontású játékokat) erősebb számítógép és legfőképpen a benne lévő erősebb videókártya szükségeltetik.
De nincs kétségem afelől, hogy a 3840x2160 felbontású UHD monitorok is hamarosan a mindennapok részei lesznek. Én kb. 20 éve 800x600-as felbontású VGA monitort használtam. Jelenleg 3 monitoros rendszerben dolgozok és a legkisebb monitor is a duplája az ősi monitornak. A legnagyobb pedig már 2.4-es szorzóval jobb.

Mielőtt tovább navigálsz az oldalról, kérlek nézz meg más cikkeket is az oldalon, hátha találsz más olyan tartalmat amivel újabb informatikai tudásra tehetsz szert vagy akár időt spórolhatnak az itt található tippek, trükkök, hasznos tudnivalók.
Ha hasznosnak találod az ITBázis oldalt vagy bármelyik cikket, kérlek egy megosztással segítsd a munkánkat.

VR válogatott információk

A VirtuALL portálon és az interneten elérhető hasznos információk a virtuális valóság eszközökről (ár, vásárlás, kipróbálási lehetőségek, stb.) és magáról a témáról.

Legfrissebbek

A Krita új dimenziója – Generatív AI és pózszerkesztő a művész beállítottságúaknak 2023. 11. 19., 18:35  |  426

A Krita új dimenziója – Generatív AI és pózszerkesztő a művész beállítottságúaknak

Digitális művészek, illusztrátorok, képregényrajzolók számára itt egy új plugin Kritá-hoz, az egyik legjobb ingyenes digitális rajzoló és festőprogramhoz. Egy új szintre lépett a Krita az AI technológia és a pózszerkesztő eszközök bevonásával. Ez a megoldás nem csak a kreativitást gyorsítja fel, hanem a munkafolyamatokat is megkönnyíti, új lehetőségeket teremtve a digitális festészet világában.


DALL-E képgaléria 1. 2023. 11. 15., 10:19  |  334

DALL-E képgaléria 1.

Napi szinten amikor eszembe jut valami ötlet generálok egy képet a DALL-E képgenerátorral és legtöbb esetben testszik a végeredmény így ezekből töltöttem most fel egy csokorral.


Következő szintű ChatGPT: Az egyéni GPT-k világa, saját adatokkal való tanítás 2023. 11. 13., 19:51  |  456

Következő szintű ChatGPT: Az egyéni GPT-k világa, saját adatokkal való tanítás

Fedezd fel, hogyan használhatod a ChatGPT-t egyedi saját GPT-kel a munkádhoz, tanuláshoz és szórakozáshoz. Az OpenAi bevezette a saját GPT-k készítésének lehetőségét.


DALL·E 3 képgenerátor beintegrálása a ChatGPT-be 2023. 11. 13., 12:43  |  347

DALL·E 3 képgenerátor beintegrálása a ChatGPT-be

A mesterséges intelligencia területén történő legújabb fejlesztések közül az egyik legizgalmasabb a DALL·E 3 bevezetése a ChatGPT szolgáltatásba. Ez az innováció lehetővé teszi, hogy a felhasználók egy egyszerű beszélgetéssel egyedi képeket hozzanak létre. Ez a funkció már elérhető a ChatGPT Plus és Enterprise (fizetős verziók) felhasználók számára.


ChatGPT fizetős verzió használata GPT-4 2023. 11. 12., 16:53  |  356

ChatGPT fizetős verzió használata GPT-4

A ChatGPT Plus előfizetéses verzió hozzáférést biztosít számos új funkcióhoz és más felhasználói élményt növelő előnyöket kínál. Például a GPT-4 modellhez, DALL-E képgenerátor, adat analizálás, pluginek és ezek mellett pontosabb válaszok és gyorsabb válaszidőt is kapunk.


ChatGPT ingyenes verzió használata 2023. 11. 11., 19:36  |  655

ChatGPT ingyenes verzió használata

Fedezd fel a ChatGPT-t, az OpenAI által fejlesztett AI-t, ami kérdésekre válaszol és segít a programozásban, valamint általános tudáskérdésekben.


ITBAZIS KÖZÖSSÉGEK

Témakiválasztás

Szeretnéd a virtuális valóság témában hamarabb megtalálni a számodra hasznosabb tartalmakat?

Az alábbi két gombra kattintva a hírek jellemzői, címkéi és témái alapján tudsz szűrni.

CIMKÉK TÉMÁK

Partnerek

Partner oldalunkon keresztül olyan weblapokra tudsz eljutni akik szintén a Informatikában érdekeltek.