Mintaképek a Full HD (1920x1080), UHD (3840x2160) méretekhez és hasznos információk magáról a képek pixelméretéről

  • 2016. 12. 31., 05:56
Ez a cikk mindenkinek szól, aki számítógéppel dolgozik, e-mailezik, vagy szokott képeket eltárolni saját vagy céges gépen.
18941
Mielőtt tovább navigálsz az oldalról, kérlek nézz meg más cikkeket is az oldalon, hátha találsz más olyan tartalmat amivel újabb informatikai tudásra tehetsz szert vagy akár időt spórolhatnak az itt található tippek, trükkök, hasznos tudnivalók.

Az informatikában és a digitális képek világában kevésbé járatos emberek, nem nagyon tudják és értik mi a különbség a két méret és úgy általában a pixeL méretek között. Viszont a felbontások mikéntjének és hogyanjának megértése nagyon hasznos a mai számítástechnikával teli világban. Ezért alább pár, konkrét példán keresztül elmagyarázom a felbontásokat és fájlméreteket és a köztük lévő kapcsolatokat, arányokat. Lehetséges, hogy elsőre nehezen érthető, de mindenféleképpen érdemes foglalkozni azzal, hogy mindenhol a megfelelő képméreteket használjuk.

Minta Full HD és UHD képek

A linkekre kattintva letölthetők a képek

Egy kép fájl kilobyte mérete nagyban függ a JPG tömörítés minőségétől is.

Hogyan aránylik a két képméret egymáshoz? Az alábbi képen látható, hogy az UHD nagyobb felbontású képbe pontosan négyszer fér bele a FULL HD kép.

Ebből is azonnal látszik, hogy a 4K minden téren nagyobb:

  • pixel méretben
  • fájl kilobyte méretben
  • de egyúttal minőségben is nagyobb és jobb

Fontos megérteni, hogy a fenti felbontásarányok nem csak a képekre igazak, hanem a videókra is. Ott is ugyan ezek az arányok vannak, csak ott még a mozgóképes dolog miatt tulajdonképpen 1 másodperc alatt 24-30-60 stb. képkockával kell számolni. Vagyis valós képeket kell egymás után sorban megjeleníteni tehát ott a fájlok tárhelyigénye és ebből adodóan az interneten elfoglalt sávszéligénye is jóval nagyobb mint egy kép. Ez igazából a mobilos használatnál fontos. Vagyis pl. korlátozott 3G mobil internet eléréssel ne Full HD-ben nézzünk videókat.

2016-2017-ben még nem igazán éri meg beruházni UHD TV-be vagy Monitor-ba. Kevés hozzá a tartalom, hiszen a nagyobb felbontás megjelenítéséhez mindenféleképpen erősebb hardver kell. Például egy 4K játék esetén a mai átlagos számítógépeknél (amik bőven kihajtják a Full HD felbontású játékokat) erősebb számítógép és legfőképpen a benne lévő erősebb videókártya szükségeltetik.
De nincs kétségem afelől, hogy a 3840x2160 felbontású UHD monitorok is hamarosan a mindennapok részei lesznek. Én kb. 20 éve 800x600-as felbontású VGA monitort használtam. Jelenleg 3 monitoros rendszerben dolgozok és a legkisebb monitor is a duplája az ősi monitornak. A legnagyobb pedig már 2.4-es szorzóval jobb.

Mielőtt tovább navigálsz az oldalról, kérlek nézz meg más cikkeket is az oldalon, hátha találsz más olyan tartalmat amivel újabb informatikai tudásra tehetsz szert vagy akár időt spórolhatnak az itt található tippek, trükkök, hasznos tudnivalók.
Ha hasznosnak találod az ITBázis oldalt vagy bármelyik cikket, kérlek egy megosztással segítsd a munkánkat.

VR válogatott információk

A VirtuALL portálon és az interneten elérhető hasznos információk a virtuális valóság eszközökről (ár, vásárlás, kipróbálási lehetőségek, stb.) és magáról a témáról.

Legfrissebbek

A webshop auditálás részei és folyamata 2019. 08. 05., 19:23  |  1078

A webshop auditálás részei és folyamata

Az online felületek működésének elemzése elengedhetetlen minden jól működő vállalkozás számára, különösképpen igaz ez a webshopokra. A webshop auditálás az üzleti tevékenység különböző részeire terjed ki, többek között a keresőoptimalizálásra (SEO), a tartalomra, a weboldal teljesítményre valamint a felhasználói élményre (UX).


Elérhető e weboldala a világ minden táján? 2018. 10. 15., 08:00  |  1196

Elérhető e weboldala a világ minden táján?

Ezen a webhelyen megtudhatjuk hogy milyen sebességgel tölti be a böngésző egyes országokban a weboldalunkat.


Hogyan készítsünk saját weboldalt? 2018. 10. 11., 10:53  |  2075

Hogyan készítsünk saját weboldalt?

Ingyenes, gyors lehetőség ha weboldalt szeretnénk. Egyszerű a használata és sok helyen találunk a neten segítséget hozzá. Én is kipróbáltam, csak ajánlani tudom.


Online ingyenes képszerkesztő programok 2018. 07. 12., 10:00  |  21887

Online ingyenes képszerkesztő programok

Ha nem szeretnénk telepíteni képszerkesztő programot a gépünkre, vagy fizetős alkalmazásokat megvenni, de van pár képünk amit kicsit szeretnénk feljavítani, átszerkeszteni, tudok ajánlani pár jó online képszerkesztő programot.


Hol találhatsz ingyenes, jó minőségű képeket? 2018. 06. 07., 10:49  |  2139

Hol találhatsz ingyenes, jó minőségű képeket?

Munkám során többször előfordult, hogy keresnem kellett a neten, hogy hol találok jó minőségű szép képeket amiket weboldalhoz is fehasználhatok, hírhez, cikkhez, bloghoz vagy slideshowba.


Hogyan egészítsünk ki egy videót képekkel? 2018. 06. 05., 09:40  |  2393

Hogyan egészítsünk ki egy videót képekkel?

A napokban keresgéltem éppen olyan videó szerkesztőt ami ingyenes és meg is tudom csinálni rajta, hogy egy videóhoz tegyek hozzá még képeket.


ITBAZIS KÖZÖSSÉGEK

Témakiválasztás

Szeretnéd a virtuális valóság témában hamarabb megtalálni a számodra hasznosabb tartalmakat?

Az alábbi két gombra kattintva a hírek jellemzői, címkéi és témái alapján tudsz szűrni.

CIMKÉK TÉMÁK

Partnerek

Partner oldalunkon keresztül olyan weblapokra tudsz eljutni akik szintén a Informatikában érdekeltek.