Internetes jelenléted építése azaz a webhely fontos összetevői

  • 2018. 03. 10., 10:36
Az előző írások után ha eldöntötted, hogy oké, nekem kell egy weboldal, akkor most leírom, mi is kell hozzá. Mint egy recept... :)
2128

Hozzávalók:

  • Domain név
  • Tárhely
  • Webhely szerkezetének megtervezése

Hogyan is fogj hozzá?

Elsősorban kell egy jó ütős domain név. Ez nagyon nem egyszerű feladat, ráadásul azt is nézni kell, hogy amit kitaláltál foglalt e már esetleg, ha igen akkor két lehetőséged van kitalálsz egy másik nevet helyette vagy esetleg ha neked mindennképp az a domain név kell ami már foglalt akkor meg is veheted azt a tulajdonosától. Egyszerű adásvételi szerződés, amit tulajdonossal és a regisztrátor céggel egyeztetve kell megírni.

Keress olyan nevet amiben lehetőleg legyen benne a legfontosabb kulcsszavad, mert a domain név nagyon erősen SEO - keresőoptimalizáló eszköz. Továbbá nem túl hosszú és könnyen tudsz vele te vagy céged azonosulni. Induljunk ki abból hogy ez a domain név ami kell neked épp szabad. Na de hogy hol is tudod ezt ellenőrizni?

Van egy hivatalos központi weboldal erre ahol le tudod ezt csekkolni:

domain.hu

Amennyiben szabad a domain név akkor kereshetsz egy tárhelyet is neki. Ha pedig foglalt a kiszemelt domain, a részletes kereső megmutatja neked ki a tulajdonosa, és meg is veheted tőle.

No de hol kapsz tárhelyet?
Ilyenkor nagy segítőd a kereső... beírhatod a böngésződ keresőjébe hogy tárhely szolgáltatók és biztos nagyon sok jó találatot fogsz kapni, vagy ha esetleg van ismerősöd akinek már van weboldala, tőle is megkérdezheted, neki hol van a tárhelye.:)

De mi is a tárhely?
A tárhely az a terület egy szerveren ahová elhelyezheted te vagy a szolgáltatód a weboldaladat és tartalmát. Ez azt jelenti, hogy a weboldalad összes tartalma itt lesz, a képek, a videók a weboldal kódjai... minden.

Weboldalad szerkezetének megtervezése

Ez egy nagyon fontos lépés szintén, mert itt végig kell gondolnod milyen oldalt is szeretnél.

Milyen információk legyenek rajta?

Először is kell egy kezdőlap. Ez a weboldalad online kirakata, ide érkeznek az emberek ha begépelték a domain neved.
A kezdőlap emellett a webhelyed további oldalaira irányítja a látogatókat, amelynek eszköze a navigáció.
A navigációs címsorok az oldalad tetején a menüben vagy az oldalad alján a láblécben is elhelyezkedhetnek. Bármelyikről legyen szó, ez gyakorlatilag egy menü, amely használatával az emberek a webhely egyik részéről a másikra lépkedhetnek.

A webhely elrendezése nagyon fontos.

Elsőként gondolj azokra az oldalakra, amelyeket gyakran látogatsz, és jusson eszedbe azok elrendezése. Most döntsd el, milyen tartalmat szeretnél kínálni, majd csoportosítsd olyan módon, hogy ésszerű elrendezést kapjon.

Sok webhelykészítő eszköz kínál egyszerű webhelysablonokat, amelyek segítségével megteheted az első lépéseket.
Könnyű kiindulópont, ha a legtöbb webhelyen látott oldalakkal és szakaszokkal kezded ezek már szinte kötelezőek. :)

A Rólunk vagy Elérhetőség oldalak is ilyenek például. A weboldalad elérhetőségi oldala tartalmazhatja a címet, telefonszámot, e-mail címet, vagy akár egy térképet is az útvonal feltüntetésével. A Rólunk oldalon elmondhatod vállalatod történetét, és fényképeket vagy videót is bemutathatsz a legjobb munkáidról.

Nem létezik kifejezetten jó vagy rossz elrendezés, de mindig fontos, hogy a látogatók helyébe képzeld magad.
Mit keres? Mit akar elérni a webhelyen?
Úgy kell elrendezned, hogy a látogatók könnyen megtalálják a keresett információkat.

Mielőtt tovább navigálsz az oldalról, kérlek nézz meg más cikkeket is az oldalon, hátha találsz más olyan tartalmat amivel újabb informatikai tudásra tehetsz szert vagy akár időt spórolhatnak az itt található tippek, trükkök, hasznos tudnivalók.
Ha hasznosnak találod az ITBázis oldalt vagy bármelyik cikket, kérlek egy megosztással segítsd a munkánkat.

VR válogatott információk

A VirtuALL portálon és az interneten elérhető hasznos információk a virtuális valóság eszközökről (ár, vásárlás, kipróbálási lehetőségek, stb.) és magáról a témáról.

Legfrissebbek

A Krita új dimenziója – Generatív AI és pózszerkesztő a művész beállítottságúaknak 2023. 11. 19., 18:35  |  580

A Krita új dimenziója – Generatív AI és pózszerkesztő a művész beállítottságúaknak

Digitális művészek, illusztrátorok, képregényrajzolók számára itt egy új plugin Kritá-hoz, az egyik legjobb ingyenes digitális rajzoló és festőprogramhoz. Egy új szintre lépett a Krita az AI technológia és a pózszerkesztő eszközök bevonásával. Ez a megoldás nem csak a kreativitást gyorsítja fel, hanem a munkafolyamatokat is megkönnyíti, új lehetőségeket teremtve a digitális festészet világában.


DALL-E képgaléria 1. 2023. 11. 15., 10:19  |  399

DALL-E képgaléria 1.

Napi szinten amikor eszembe jut valami ötlet generálok egy képet a DALL-E képgenerátorral és legtöbb esetben testszik a végeredmény így ezekből töltöttem most fel egy csokorral.


Következő szintű ChatGPT: Az egyéni GPT-k világa, saját adatokkal való tanítás 2023. 11. 13., 19:51  |  637

Következő szintű ChatGPT: Az egyéni GPT-k világa, saját adatokkal való tanítás

Fedezd fel, hogyan használhatod a ChatGPT-t egyedi saját GPT-kel a munkádhoz, tanuláshoz és szórakozáshoz. Az OpenAi bevezette a saját GPT-k készítésének lehetőségét.


DALL·E 3 képgenerátor beintegrálása a ChatGPT-be 2023. 11. 13., 12:43  |  456

DALL·E 3 képgenerátor beintegrálása a ChatGPT-be

A mesterséges intelligencia területén történő legújabb fejlesztések közül az egyik legizgalmasabb a DALL·E 3 bevezetése a ChatGPT szolgáltatásba. Ez az innováció lehetővé teszi, hogy a felhasználók egy egyszerű beszélgetéssel egyedi képeket hozzanak létre. Ez a funkció már elérhető a ChatGPT Plus és Enterprise (fizetős verziók) felhasználók számára.


ChatGPT fizetős verzió használata GPT-4 2023. 11. 12., 16:53  |  522

ChatGPT fizetős verzió használata GPT-4

A ChatGPT Plus előfizetéses verzió hozzáférést biztosít számos új funkcióhoz és más felhasználói élményt növelő előnyöket kínál. Például a GPT-4 modellhez, DALL-E képgenerátor, adat analizálás, pluginek és ezek mellett pontosabb válaszok és gyorsabb válaszidőt is kapunk.


ChatGPT ingyenes verzió használata 2023. 11. 11., 19:36  |  931

ChatGPT ingyenes verzió használata

Fedezd fel a ChatGPT-t, az OpenAI által fejlesztett AI-t, ami kérdésekre válaszol és segít a programozásban, valamint általános tudáskérdésekben.


ITBAZIS KÖZÖSSÉGEK

Témakiválasztás

Szeretnéd a virtuális valóság témában hamarabb megtalálni a számodra hasznosabb tartalmakat?

Az alábbi két gombra kattintva a hírek jellemzői, címkéi és témái alapján tudsz szűrni.

CIMKÉK TÉMÁK

Partnerek

Partner oldalunkon keresztül olyan weblapokra tudsz eljutni akik szintén a Informatikában érdekeltek.