Internetes jelenléted építése azaz a webhely fontos összetevői

  • 2018. 03. 10., 10:36
Az előző írások után ha eldöntötted, hogy oké, nekem kell egy weboldal, akkor most leírom, mi is kell hozzá. Mint egy recept... :)
1596
Mielőtt tovább navigálsz az oldalról, kérlek nézz meg más cikkeket is az oldalon, hátha találsz más olyan tartalmat amivel újabb informatikai tudásra tehetsz szert vagy akár időt spórolhatnak az itt található tippek, trükkök, hasznos tudnivalók.

Hozzávalók:

  • Domain név
  • Tárhely
  • Webhely szerkezetének megtervezése

Hogyan is fogj hozzá?

Elsősorban kell egy jó ütős domain név. Ez nagyon nem egyszerű feladat, ráadásul azt is nézni kell, hogy amit kitaláltál foglalt e már esetleg, ha igen akkor két lehetőséged van kitalálsz egy másik nevet helyette vagy esetleg ha neked mindennképp az a domain név kell ami már foglalt akkor meg is veheted azt a tulajdonosától. Egyszerű adásvételi szerződés, amit tulajdonossal és a regisztrátor céggel egyeztetve kell megírni.

Keress olyan nevet amiben lehetőleg legyen benne a legfontosabb kulcsszavad, mert a domain név nagyon erősen SEO - keresőoptimalizáló eszköz. Továbbá nem túl hosszú és könnyen tudsz vele te vagy céged azonosulni. Induljunk ki abból hogy ez a domain név ami kell neked épp szabad. Na de hogy hol is tudod ezt ellenőrizni?

Van egy hivatalos központi weboldal erre ahol le tudod ezt csekkolni:

domain.hu

Amennyiben szabad a domain név akkor kereshetsz egy tárhelyet is neki. Ha pedig foglalt a kiszemelt domain, a részletes kereső megmutatja neked ki a tulajdonosa, és meg is veheted tőle.

No de hol kapsz tárhelyet?
Ilyenkor nagy segítőd a kereső... beírhatod a böngésződ keresőjébe hogy tárhely szolgáltatók és biztos nagyon sok jó találatot fogsz kapni, vagy ha esetleg van ismerősöd akinek már van weboldala, tőle is megkérdezheted, neki hol van a tárhelye.:)

De mi is a tárhely?
A tárhely az a terület egy szerveren ahová elhelyezheted te vagy a szolgáltatód a weboldaladat és tartalmát. Ez azt jelenti, hogy a weboldalad összes tartalma itt lesz, a képek, a videók a weboldal kódjai... minden.

Weboldalad szerkezetének megtervezése

Ez egy nagyon fontos lépés szintén, mert itt végig kell gondolnod milyen oldalt is szeretnél.

Milyen információk legyenek rajta?

Először is kell egy kezdőlap. Ez a weboldalad online kirakata, ide érkeznek az emberek ha begépelték a domain neved.
A kezdőlap emellett a webhelyed további oldalaira irányítja a látogatókat, amelynek eszköze a navigáció.
A navigációs címsorok az oldalad tetején a menüben vagy az oldalad alján a láblécben is elhelyezkedhetnek. Bármelyikről legyen szó, ez gyakorlatilag egy menü, amely használatával az emberek a webhely egyik részéről a másikra lépkedhetnek.

A webhely elrendezése nagyon fontos.

Elsőként gondolj azokra az oldalakra, amelyeket gyakran látogatsz, és jusson eszedbe azok elrendezése. Most döntsd el, milyen tartalmat szeretnél kínálni, majd csoportosítsd olyan módon, hogy ésszerű elrendezést kapjon.

Sok webhelykészítő eszköz kínál egyszerű webhelysablonokat, amelyek segítségével megteheted az első lépéseket.
Könnyű kiindulópont, ha a legtöbb webhelyen látott oldalakkal és szakaszokkal kezded ezek már szinte kötelezőek. :)

A Rólunk vagy Elérhetőség oldalak is ilyenek például. A weboldalad elérhetőségi oldala tartalmazhatja a címet, telefonszámot, e-mail címet, vagy akár egy térképet is az útvonal feltüntetésével. A Rólunk oldalon elmondhatod vállalatod történetét, és fényképeket vagy videót is bemutathatsz a legjobb munkáidról.

Nem létezik kifejezetten jó vagy rossz elrendezés, de mindig fontos, hogy a látogatók helyébe képzeld magad.
Mit keres? Mit akar elérni a webhelyen?
Úgy kell elrendezned, hogy a látogatók könnyen megtalálják a keresett információkat.

Mielőtt tovább navigálsz az oldalról, kérlek nézz meg más cikkeket is az oldalon, hátha találsz más olyan tartalmat amivel újabb informatikai tudásra tehetsz szert vagy akár időt spórolhatnak az itt található tippek, trükkök, hasznos tudnivalók.
Ha hasznosnak találod az ITBázis oldalt vagy bármelyik cikket, kérlek egy megosztással segítsd a munkánkat.

VR válogatott információk

A VirtuALL portálon és az interneten elérhető hasznos információk a virtuális valóság eszközökről (ár, vásárlás, kipróbálási lehetőségek, stb.) és magáról a témáról.

Legfrissebbek

A webshop auditálás részei és folyamata 2019. 08. 05., 19:23  |  1078

A webshop auditálás részei és folyamata

Az online felületek működésének elemzése elengedhetetlen minden jól működő vállalkozás számára, különösképpen igaz ez a webshopokra. A webshop auditálás az üzleti tevékenység különböző részeire terjed ki, többek között a keresőoptimalizálásra (SEO), a tartalomra, a weboldal teljesítményre valamint a felhasználói élményre (UX).


Elérhető e weboldala a világ minden táján? 2018. 10. 15., 08:00  |  1196

Elérhető e weboldala a világ minden táján?

Ezen a webhelyen megtudhatjuk hogy milyen sebességgel tölti be a böngésző egyes országokban a weboldalunkat.


Hogyan készítsünk saját weboldalt? 2018. 10. 11., 10:53  |  2076

Hogyan készítsünk saját weboldalt?

Ingyenes, gyors lehetőség ha weboldalt szeretnénk. Egyszerű a használata és sok helyen találunk a neten segítséget hozzá. Én is kipróbáltam, csak ajánlani tudom.


Online ingyenes képszerkesztő programok 2018. 07. 12., 10:00  |  21887

Online ingyenes képszerkesztő programok

Ha nem szeretnénk telepíteni képszerkesztő programot a gépünkre, vagy fizetős alkalmazásokat megvenni, de van pár képünk amit kicsit szeretnénk feljavítani, átszerkeszteni, tudok ajánlani pár jó online képszerkesztő programot.


Hol találhatsz ingyenes, jó minőségű képeket? 2018. 06. 07., 10:49  |  2140

Hol találhatsz ingyenes, jó minőségű képeket?

Munkám során többször előfordult, hogy keresnem kellett a neten, hogy hol találok jó minőségű szép képeket amiket weboldalhoz is fehasználhatok, hírhez, cikkhez, bloghoz vagy slideshowba.


Hogyan egészítsünk ki egy videót képekkel? 2018. 06. 05., 09:40  |  2394

Hogyan egészítsünk ki egy videót képekkel?

A napokban keresgéltem éppen olyan videó szerkesztőt ami ingyenes és meg is tudom csinálni rajta, hogy egy videóhoz tegyek hozzá még képeket.


ITBAZIS KÖZÖSSÉGEK

Témakiválasztás

Szeretnéd a virtuális valóság témában hamarabb megtalálni a számodra hasznosabb tartalmakat?

Az alábbi két gombra kattintva a hírek jellemzői, címkéi és témái alapján tudsz szűrni.

CIMKÉK TÉMÁK

Partnerek

Partner oldalunkon keresztül olyan weblapokra tudsz eljutni akik szintén a Informatikában érdekeltek.