Digitális képek, felbontások, pixelméretek

  • 2016. 12. 25., 05:51
Mindenhol felbontásokat hallunk, minden, ami digitális és vizuálisan megjelenít valamit, vagy maga a megjelenített tartalom valamilyen felbontással, pixelmérettel rendelkezik. Ezeket rakjuk tisztába, hogyha legközelebb találkozunk ilyen fogalmakkal vagy értékekkel, akkor ne legyünk kétségek között, hogy mit is jelenthetnek.
42539

A képek mérete, felbontása, konvertálása az egyik leggyakoribb probléma, amivel napi szinten találkozik a mindennapokban (nem csak a munkám során). Egyszerűen nem tanítja meg az embereket meg senki ezekre sehol (se iskola, se a szoftverek), pedig az ilyen és más hasonló alap informatikai tudás megszerzésével és azok mindennapi alkalmazásával nagyon megkönnyíthetik a dolgunkat. Persze sokan mondják at, hogy nem kell nekem ez a tudás, mert nem vagyok informatikus meg nem is értem meg, meg időm sincsen rá, hogy megtanuljam. Sajnos ez a hozzá állás amit egyébként napi szinten hallok látok nagyon elszomorít, mivel ezek az emberek nem értik meg, hogy ezek az információk nekik segítenek, nekik adják vissza a drága időt. Persze ha jól alkalmazzák. Mert bár nem érdekli őket, de napi szinten akár kényszerűségből is, de használniuk kell.

Megpróbálok mindent egyszerűen és érthetően megfogalmazni.

Mi az a pixel vagy képpont?

Egy kétdimenziós négyzetrácson elhelyezkedő pontokat nevezzük pixeleknek. Ez a legkisebb egység ami a digitális képek világában megjelenik.

Mit jelent az, hogy felbontás?

Szélességben és magasságban megjelenített képpontok által meghatározott számpár.
pl.: 1920x1080 (Full HD) ez azt jelenti, hogy szélességben 1920 pixelt magasságban pedig 1080 pixelt kell számolni.

Milyen felbontások léteznek

Rengeteg felbontás létezik, igazából minden kombináció létezhet a végtelenségig. Persze amit jelenleg meg tudunk jeleníteni az bőven korlátozott.
Vannak általános felbontások, amiket szabványokban használnak. Legyen az akár egy hardver elem, pl. egy monitor felbontása vagy a digitális fényképezőgépek által elkészített képek mérete (ami már egy adatfájlban lesz eltárolva).

Általános, szabvány felbontások:
CGA = 320×200
VGA = 640x480
SVGA = 800x600
XGA = 1024x768
SXGA = 1280x1024
UXGA = 1600x1200
HD = 1280x720
FULL HD = 1920x1080
UHD = 3840x2160
4K = 4096x3072
8K = 7680x4320

Nem általános felbontások tulajdonképpen a fenti felsoroláson kívül bármi lehet, amire éppen szükségünk van. Ha egy weblapra csak egy kis álló kép kell, mondjuk egy egyik értékesítő kollégáról, akkor az egy álló formátumú 145x280 felbontású kép is lehet.

Egyedi képek méreténél javasolt mindig valami arányosságot
800x600 = 4:3 arány
1200x675 = 16:9 arány
beállítani, de legalább azt, hogy mindig 0-ra végződjön.
200x300
650x120
12000x3000 (pl egy teljes 360 fokos nagyfelbontású panorámakép)
Könnyebb ezekkel dolgozni és megjegyezni.

Hol okozhat nagy problémát egy nagy kép, ami kisebb is lehetne?

Legtöbb probléma abból adódik, hogy míg egy digitális fényképezőgép mondjuk, készít egy 5000 pixel széles képet és ezt fel akarjuk használni egy weblapon, akkor nagyon sokszor ez a kép egy az egyben 5000 pixel szélességben fog felkerülni. Viszont ezzel csak azt érjük el, hogy a weblap belassul, foglalja a sávszélességet és pl. mobilon akár pár ilyen nagy átméretezetlen kép el is használhatja a mobilnet csomaghoz kapcsolt letöltési kvótát. Eredetit mindig meghagyva méretezzük át a képet, amit fel akarunk használni valahol.

Milyen módok vannak arra, hogy egy képet megfelelő felbontásra méretezzünk át?

 

Mielőtt tovább navigálsz az oldalról, kérlek nézz meg más cikkeket is az oldalon, hátha találsz más olyan tartalmat amivel újabb informatikai tudásra tehetsz szert vagy akár időt spórolhatnak az itt található tippek, trükkök, hasznos tudnivalók.
Ha hasznosnak találod az ITBázis oldalt vagy bármelyik cikket, kérlek egy megosztással segítsd a munkánkat.

VR válogatott információk

A VirtuALL portálon és az interneten elérhető hasznos információk a virtuális valóság eszközökről (ár, vásárlás, kipróbálási lehetőségek, stb.) és magáról a témáról.

Legfrissebbek

A Krita új dimenziója – Generatív AI és pózszerkesztő a művész beállítottságúaknak 2023. 11. 19., 18:35  |  481

A Krita új dimenziója – Generatív AI és pózszerkesztő a művész beállítottságúaknak

Digitális művészek, illusztrátorok, képregényrajzolók számára itt egy új plugin Kritá-hoz, az egyik legjobb ingyenes digitális rajzoló és festőprogramhoz. Egy új szintre lépett a Krita az AI technológia és a pózszerkesztő eszközök bevonásával. Ez a megoldás nem csak a kreativitást gyorsítja fel, hanem a munkafolyamatokat is megkönnyíti, új lehetőségeket teremtve a digitális festészet világában.


DALL-E képgaléria 1. 2023. 11. 15., 10:19  |  354

DALL-E képgaléria 1.

Napi szinten amikor eszembe jut valami ötlet generálok egy képet a DALL-E képgenerátorral és legtöbb esetben testszik a végeredmény így ezekből töltöttem most fel egy csokorral.


Következő szintű ChatGPT: Az egyéni GPT-k világa, saját adatokkal való tanítás 2023. 11. 13., 19:51  |  519

Következő szintű ChatGPT: Az egyéni GPT-k világa, saját adatokkal való tanítás

Fedezd fel, hogyan használhatod a ChatGPT-t egyedi saját GPT-kel a munkádhoz, tanuláshoz és szórakozáshoz. Az OpenAi bevezette a saját GPT-k készítésének lehetőségét.


DALL·E 3 képgenerátor beintegrálása a ChatGPT-be 2023. 11. 13., 12:43  |  385

DALL·E 3 képgenerátor beintegrálása a ChatGPT-be

A mesterséges intelligencia területén történő legújabb fejlesztések közül az egyik legizgalmasabb a DALL·E 3 bevezetése a ChatGPT szolgáltatásba. Ez az innováció lehetővé teszi, hogy a felhasználók egy egyszerű beszélgetéssel egyedi képeket hozzanak létre. Ez a funkció már elérhető a ChatGPT Plus és Enterprise (fizetős verziók) felhasználók számára.


ChatGPT fizetős verzió használata GPT-4 2023. 11. 12., 16:53  |  419

ChatGPT fizetős verzió használata GPT-4

A ChatGPT Plus előfizetéses verzió hozzáférést biztosít számos új funkcióhoz és más felhasználói élményt növelő előnyöket kínál. Például a GPT-4 modellhez, DALL-E képgenerátor, adat analizálás, pluginek és ezek mellett pontosabb válaszok és gyorsabb válaszidőt is kapunk.


ChatGPT ingyenes verzió használata 2023. 11. 11., 19:36  |  762

ChatGPT ingyenes verzió használata

Fedezd fel a ChatGPT-t, az OpenAI által fejlesztett AI-t, ami kérdésekre válaszol és segít a programozásban, valamint általános tudáskérdésekben.


ITBAZIS KÖZÖSSÉGEK

Témakiválasztás

Szeretnéd a virtuális valóság témában hamarabb megtalálni a számodra hasznosabb tartalmakat?

Az alábbi két gombra kattintva a hírek jellemzői, címkéi és témái alapján tudsz szűrni.

CIMKÉK TÉMÁK

Partnerek

Partner oldalunkon keresztül olyan weblapokra tudsz eljutni akik szintén a Informatikában érdekeltek.