Google fordító - egy hatalmas lehetőség az idegen nyelveket kevésbé tudókank

  • 2017. 01. 02., 06:38
Volt egy időszakom, amikor megjelentek az online fordítók, köztük a Google translate is, hogy hamarosan nem lesz szükségünk a nyelvek megtanulására, mert a számítógépek ezt megoldják helyettünk.
4425

Reméltem, hogy ez legkésőbb 2010-re megvalósul magyar nyelven is. Sajnos azt kell, hogy mondjam, hogy speciálisabb, magyar nyelv miatt, és mert a nagy cégeknek nem érdemes egy 15 millió ember által beszélt nyelvvel sokat foglalkozni, hiszen nem fog megtérülni a ráfordított pénz. Viszont a nagy nyelvek közt Angol, Spanyol, Német, stb. már működik és egészen jó minőségben. Magyarhoz képest mindenféleképpen sokkal pontosabbak a fordítások és nem csak szöveges módban. A Skype által a Microsoft megoldotta, hogy emberi hangon kimondottakat, majdnem hogy valós időben digitalizálja, majd lefordítja és beszédhanggá szintetizálva ki is mondja a másik oldalon. Tehát már működik egy kvázi Star Trek szerű fordítás :-)
Persze itt is van még hova fejlődni, de most már látszik a fény az alagút végén. De fentebb írtam a magyar alagút kicsit hosszabb.

Szavak fordítása

Hosszabb szöveg fordítása

Mióta megjelent a Google Translate, azóta tulajdonképpen már nem is használok különálló szótárakat, mivel ez egyben lekezeli a mondatokat is és a szavakat is. Felismeri, hogy éppen mit írtunk be és például szavak esetén nyelvi információkat is ad a rendszer (főnév, határozószó, névmás, stb.) valamint több jelentést is kiír. A jelentések esetén még szinonimákat is. Szóval eléggé összetett fordító rendszert kapunk ingyenesen a Google-tól.

A Google fordító használata

Ezen az oldalon érhető el: translate.google.com

Javasolt ezt a címet berakni a könyvjelzők közé. Ha naponta akár többször is használni kell, akkor a Google Crome-ban a CTRL+SHIFT+B billentyűkombinációval előhozható Könyvjelzősávra érdemes rakni, mivel akkor egy kattintással elő lehet hozni.

A baloldali panelre kell a fordítanivalót beírni és a jobboldalon autómatikusan meg is fog jelenni a lefordított tartalom, alatt pedig a nyelvi információk és egyéb javaslatok.
Amennyiben a baloldali panelbe nem egy szót vagy nagyobb szövegrészt írunk, másolunk be, hanem egy konkrét webcímet, akkor a fordító az egész weblapot is le tudja fordítani.

Ez egy nagyon hasznos lehetőség, ha hosszabb tartalmakat szeretnénk olvasni. Ilyen komplett weblap fordításkor a böngésző tartalmi részének felső részébe a Google Fordító saját toolbar-ja jelenik meg, ahol lehet kapcsolgatni a FORDÍTOTT vagy az EREDETI tartalom közt, továbbá a forrás és a célnyelvet is át lehet variálni.

Tudjuk, hogy a Google-nak hatalmas erőforrásai, szerverei vannak és hatalmas koponyák készítik ezeket a szoftvereket és építik ki a hozzájuk kapcsolt hardvereket, de mindig megdöbbent, hogy ilyen bonyolultabb dolgot (egy ember számára), mint amilyen egy nagy szöveg fordítása, másodperc tört része alatt elvégzi.

A Google Translate szolgáltatását minden hibája és magyar nyelvi fejletlensége ellenére érdemes használni. Mert bár magyar nyelven bőven nem tökéletes, de aki alig vagy egyáltalán nem tud angolul és más idegen nyelven, annak még így is több információt tud adni, mintha magának kellene kiszótároznia a fordításokat.

Ha a keresőbe beírjuk, hogy "google translate" akkor is előjön egy fordító panel, még a keresési találati lista legtetején.

Google fordító weblap - Google+ oldal - Melyik nyelven mit tud nyújtani a google fordító

Pár dolog, amire oda kell figyelni a Google fordító használatakor

  • Először nagyon viccesen és furcsán hangzanak a fordítások, de idővel az ember megszokja és automatikusan megfogja találni ennek a szolgáltatásnak a helyét, mikor lehet használni és mikor kell más komolyabb megoldás után nézni.
  • Amennyiben csupa nagybetűs szöveget szeretnénk lefordítani, akkor néha nem működik megfelelően a fordító, ezt nem sikerült még kiderítenem, miért nem jó. Átírva a szöveget kisbetűsre, már jobban fordít. Ebben segít a convertcase.net weblap ahol oda vissza lehet alakítani a szövegeket kisbetűs és nagybetűs változatok közt.

Google fordító tipp

Ha a keresőbe beírjuk, hogy "google translate" akkor is előjön egy fordító panel, még a keresési találati lista legtetején.

Mielőtt tovább navigálsz az oldalról, kérlek nézz meg más cikkeket is az oldalon, hátha találsz más olyan tartalmat amivel újabb informatikai tudásra tehetsz szert vagy akár időt spórolhatnak az itt található tippek, trükkök, hasznos tudnivalók.
Ha hasznosnak találod az ITBázis oldalt vagy bármelyik cikket, kérlek egy megosztással segítsd a munkánkat.

VR válogatott információk

A VirtuALL portálon és az interneten elérhető hasznos információk a virtuális valóság eszközökről (ár, vásárlás, kipróbálási lehetőségek, stb.) és magáról a témáról.

Legfrissebbek

A Krita új dimenziója – Generatív AI és pózszerkesztő a művész beállítottságúaknak 2023. 11. 19., 18:35  |  481

A Krita új dimenziója – Generatív AI és pózszerkesztő a művész beállítottságúaknak

Digitális művészek, illusztrátorok, képregényrajzolók számára itt egy új plugin Kritá-hoz, az egyik legjobb ingyenes digitális rajzoló és festőprogramhoz. Egy új szintre lépett a Krita az AI technológia és a pózszerkesztő eszközök bevonásával. Ez a megoldás nem csak a kreativitást gyorsítja fel, hanem a munkafolyamatokat is megkönnyíti, új lehetőségeket teremtve a digitális festészet világában.


DALL-E képgaléria 1. 2023. 11. 15., 10:19  |  354

DALL-E képgaléria 1.

Napi szinten amikor eszembe jut valami ötlet generálok egy képet a DALL-E képgenerátorral és legtöbb esetben testszik a végeredmény így ezekből töltöttem most fel egy csokorral.


Következő szintű ChatGPT: Az egyéni GPT-k világa, saját adatokkal való tanítás 2023. 11. 13., 19:51  |  519

Következő szintű ChatGPT: Az egyéni GPT-k világa, saját adatokkal való tanítás

Fedezd fel, hogyan használhatod a ChatGPT-t egyedi saját GPT-kel a munkádhoz, tanuláshoz és szórakozáshoz. Az OpenAi bevezette a saját GPT-k készítésének lehetőségét.


DALL·E 3 képgenerátor beintegrálása a ChatGPT-be 2023. 11. 13., 12:43  |  385

DALL·E 3 képgenerátor beintegrálása a ChatGPT-be

A mesterséges intelligencia területén történő legújabb fejlesztések közül az egyik legizgalmasabb a DALL·E 3 bevezetése a ChatGPT szolgáltatásba. Ez az innováció lehetővé teszi, hogy a felhasználók egy egyszerű beszélgetéssel egyedi képeket hozzanak létre. Ez a funkció már elérhető a ChatGPT Plus és Enterprise (fizetős verziók) felhasználók számára.


ChatGPT fizetős verzió használata GPT-4 2023. 11. 12., 16:53  |  419

ChatGPT fizetős verzió használata GPT-4

A ChatGPT Plus előfizetéses verzió hozzáférést biztosít számos új funkcióhoz és más felhasználói élményt növelő előnyöket kínál. Például a GPT-4 modellhez, DALL-E képgenerátor, adat analizálás, pluginek és ezek mellett pontosabb válaszok és gyorsabb válaszidőt is kapunk.


ChatGPT ingyenes verzió használata 2023. 11. 11., 19:36  |  762

ChatGPT ingyenes verzió használata

Fedezd fel a ChatGPT-t, az OpenAI által fejlesztett AI-t, ami kérdésekre válaszol és segít a programozásban, valamint általános tudáskérdésekben.


ITBAZIS KÖZÖSSÉGEK

Témakiválasztás

Szeretnéd a virtuális valóság témában hamarabb megtalálni a számodra hasznosabb tartalmakat?

Az alábbi két gombra kattintva a hírek jellemzői, címkéi és témái alapján tudsz szűrni.

CIMKÉK TÉMÁK

Partnerek

Partner oldalunkon keresztül olyan weblapokra tudsz eljutni akik szintén a Informatikában érdekeltek.