XnView csoportos kép konvertálás, JPG átméretezés

  • 2017. 01. 04., 05:03
Rengeteg időt spórolhat meg nekünk az XnView akkor, ha egyszerre kell rengeteg képpel ugyanolyan lépéseket elvégeznünk. Ilyen például az a folyamat, amikor egy képgaléria összes képét kell átméretezni egy meghatározott méretre.
8322
Mielőtt tovább navigálsz az oldalról, kérlek nézz meg más cikkeket is az oldalon, hátha találsz más olyan tartalmat amivel újabb informatikai tudásra tehetsz szert vagy akár időt spórolhatnak az itt található tippek, trükkök, hasznos tudnivalók.

Az XnView egyik általam legjobban kihasznált szolgáltatása, hogy egyszerre rengeteg képet tud átalakítani a nekem megfelelő paraméterek alapján. Az átalakításokat egymásba lehet ágyazni, vagyis pl. lehet tükrözni a képeket, majd kicsinyíteni, és utána mondjuk egy logót elhelyezni a jobb alsó sarokban. Ilyen többlépcsős konvertálásnál nem mindegy, hogy a módosítások sorrendje hogyan követi egymást.

Most csak a képek átméretezését nézzük meg, én ezt az átalakítást használom a legsűrűbben. Mivel a digitális fényképezőgépek manapság 10-12 Megapixeles képeket készítenek, de a weblapokra általában 1600 pixel széles és/vagy 1000 pixel magas képeket töltünk fel, ami miatt elég nagymértékben le kell kicsinyíteni a képeket, mondjuk szélességben 5000 pixelről 1600 pixelre.

Miért kell lekicsinyíteni a képeket? Az ok nagyon egyértelmű, egy nagy 5000 pixel széles kép lehet akár 6.5 Mb (6500 Kbyte) is egy 1600 pixel széles kép kicsit optimalizált JPG-ként 150 Kbyte, vagyis kb. 40x kisebb. Ez azt jelenti, hogy maga a feltöltés is 40x gyorsabb, de a felhasználók, akik a weblapunkat böngészik, szintén 40x gyorsabban töltik le + szorozzuk be ezt egy galéria 30 képével és már látható is miért kell ezzel törődni. Nem beszélve, hogy a tárhely is 40x kevesebb, ami nem elhanyagolható pár száz vagy ezer képnél ráadásul egy weblapon nem csak egy galériával kell számolnunk.
Természetesen nem csak a weblapokra szánt képeknél kell ezt a méretkülönbséget figyelni, hanem ha e-mailban akarunk képeket küldeni ismerőseinek, barátainknak, ügyfeleinknek. Gyorsabban megy át az e-mail és nem telik be a fogadó postafiókja (elég kellemetlen lehet, mert ilyenkor fontos leveleket se kap meg az illető).

És most jöjjön a tényleges képkonvertálás

Lépésről lépésre leírom, hogyan kell sok képet gyorsan és egyszerűen konvertálni az ingyenes XnView programmal:

Az alábbi beállításokat, ha egyszer megejted a programban, akkor ha nem is mindet de az ÁLTALÁNOS fülön lévőket (1, 2 lépés) megtartja, vagyis azokkal második körben nem kell törődni. Az ÁTALAKÍTÁSOKAT pedig el lehet menteni és később betölteni.

0. lépés (csak előkészület nem a programban lévő beállítás): Javaslom, hogy mindig legyen a képekből egy biztonsági másolat, hogyha valamit elállítanál, a konvertálásnál ne vesszenek el a képek, pl. 1000 szélesség helyett nagyon egyszerű 100-at írni. Én mindig úgy csinálom, hogy van kinevezve egy átmeneti könyvtár, ebbe bemásolom, amit konvertálni akarok, ott megcsinálok mindent rajta és ha megbizonyosodtam, hogy minden jó akkor visszamásolom a végső helyére.
Javaslom, hogy valami 11111 vagy ilyesmi egyes elnevezésű könyvtár legyen, ezeket nem kell nagyon keresni majd a könyvtár listában és általában legfelül van. Nálam konkrétan E: ez az átmeneti könyvtár már évek óta.

1. lépés: Indítsd el a programot, majd válaszd ki a menüből ESZKÖZÖK / KONVERTÁLÁS (billentyűvel a CTRL+U) a CSOPORTOS FÁJLKONVERTÁLÁS-t.

2. lépés: A FORMÁTUM résznél válaszd ki, hogy milyen fájltípust akarsz konvertálni, gondolom a legsűrűbb a JPG lesz.
Itt az OPCIOKNAL egyszer be kell állítani, hogy milyen legyen a JPG minősége én az alábbiak szerint szoktam használni, de lehet próbálgatni, melyik minőség az ami még elfogadható.
A FELÜLÍRÁS legyen csere, vagyis oda menti vissza, ahonnan jönnek a képek (0. lépés szerint az átmeneti könyvtár).

3. lépés: Van felül a BEMENET rész, itt a HOZZÁADÁSSAL egyenként tudsz képeket hozzáadni, vagy a MAPPA HOZZÁADÁSÁVAL komplett könyvtárat. Ha itt megadsz egy könyvtárat, akkor az abban lévő összes képet és alkönyvtáraiban (akár több szinten is) lévő összes képet beolvassa. Fontos, hogy ebben a könyvtárban ne legyen más csak képfájl, vagyis csak olyan fájlok, amiket konvertálni akarsz, ha bekerül véletlenül egy DOC, avagy egy EXE, akkor amikor rá kerülne a sor, akkor leáll hibaüzenettel a konvertálás és kezdheted elölről.

4. lépés: Kattints felül az ÁTALAKÍTÁSOK fülre, és itt a jobboldali listából válaszd ki a KÉP azon belül pedig az ÁTMÉRETEZÉS opciót. Ha ki van jelölve, akkor a HOZZÁADÁS gombbal át tudod tenni a jobboldalra (így tudsz több alakítót is átrakni, és a kis nyilakkal a sorrendet is változtatni).

5. lépés: Ezután az ÁTMÉRETEZÉS paramétereit kell beállítani:
- SZÉLESSÉG legyen: 1000
- MAGASSÁG legyen: 700
A szélesség és magasságot lehet százalékosan is megadni, pl. ha tudod, hogy biztos a fele is elég a képeknek akkor nem kell kiszámolgatni a dolgokat csak, megadod a százalékos adatokat.
Arány megtartása legyen bekapcsolva, ez azt jelenti, hogy úgy fogja megvágni, hogy a végső kép egyik irányban sem fog több lenni, mint a megadott, vagyis a fekvő képek 1000 pixel szélesek lesznek az álló képek pedig 700 pixel magasak.
- A TÁJOLÁS KÖVETÉSE legyen kikapcsolva ez elviekben akkor hasznos, hogyha tudod, hogy a képek némelyike álló, de mégis fekszik a képernyőn és akkor ezt is korrigálja, én ezt jobb szeretem előre manuálisan beállítani, de általában ezzel nem is kell foglalkozni.
- CSAK CSÖKKENTÉS és NÖVELÉS, ez leginkább akkor hasznos, ha nagyon vegyesek a képek, vagyis vannak olyan képek, amik csak 200x200 pixelesek mondjuk meg vannak 2500x3500 pixelesek és akkor beállítod, mondjuk az 1000x700-as méretet. Viszont nem szeretnéd, hogy a kicsi 250-es képeket felhúzza 1000-re, mert akkor csúnyán elmosódnának a képek. Na, ilyenkor érdemes beállítani, hogy CSAK CSÖKKENÉS opcióval konvertáljon (a leírtak miatt, még sose használtam a CSAK NÖVELÉS opciót, nincs értelme)
- ÚJRAMINTAVÉTELEZÉS legyen LANCZOS

6. lépés: KÜLDÉS gomb megnyomása és várni pár másodpercet vagy percet (ezt ki is jelzi) a képek számától és nagyságától függően. Ezzel kész is a konvertálás.

Érdemes tesztelgetni a beállításokat, ha egy átmeneti könyvtárat használsz, akkor galibát nem okozol. Ha valami nem jó, akkor újra bemásolod a fájlokat és kész kezdheted más variációba a konvertálást.

Kérdésed van, írd meg és válaszolok gyorsan. Hajrá.

Mielőtt tovább navigálsz az oldalról, kérlek nézz meg más cikkeket is az oldalon, hátha találsz más olyan tartalmat amivel újabb informatikai tudásra tehetsz szert vagy akár időt spórolhatnak az itt található tippek, trükkök, hasznos tudnivalók.
Ha hasznosnak találod az ITBázis oldalt vagy bármelyik cikket, kérlek egy megosztással segítsd a munkánkat.

VR válogatott információk

A VirtuALL portálon és az interneten elérhető hasznos információk a virtuális valóság eszközökről (ár, vásárlás, kipróbálási lehetőségek, stb.) és magáról a témáról.

Legfrissebbek

Tartalomérzékeny kitöltés Photoshop-ban 2023. 01. 24., 18:53  |  130

Tartalomérzékeny kitöltés Photoshop-ban

Panoráma képeknél fontos szerepet játszik az utómunka. Elengedhetetlen, hogy módosítsunk a nyers képeken, mert különben nem a megszokott élményt kapjuk vissza.


Videó vagy hangfájl konvertálása gyorsan és ingyenesen 2023. 01. 23., 19:10  |  67

Videó vagy hangfájl konvertálása gyorsan és ingyenesen

Ha videót vagy hangfájlt szeretnék más formátumra konvertálni a CloudConvert nevű weboldal a legjobb választás.


360°-os panoráma kép készítése fotókból 2023. 01. 21., 16:32  |  129

360°-os panoráma kép készítése fotókból

Különálló fényképek összeillesztése egy 360°-os panoráma képpé ezzel a szoftverrel nem lehet egyszerűbb!


A webshop auditálás részei és folyamata 2019. 08. 05., 19:23  |  1220

A webshop auditálás részei és folyamata

Az online felületek működésének elemzése elengedhetetlen minden jól működő vállalkozás számára, különösképpen igaz ez a webshopokra. A webshop auditálás az üzleti tevékenység különböző részeire terjed ki, többek között a keresőoptimalizálásra (SEO), a tartalomra, a weboldal teljesítményre valamint a felhasználói élményre (UX).


Elérhető e weboldala a világ minden táján? 2018. 10. 15., 08:00  |  1300

Elérhető e weboldala a világ minden táján?

Ezen a webhelyen megtudhatjuk hogy milyen sebességgel tölti be a böngésző egyes országokban a weboldalunkat.


Hogyan készítsünk saját weboldalt? 2018. 10. 11., 10:53  |  2245

Hogyan készítsünk saját weboldalt?

Ingyenes, gyors lehetőség ha weboldalt szeretnénk. Egyszerű a használata és sok helyen találunk a neten segítséget hozzá. Én is kipróbáltam, csak ajánlani tudom.


ITBAZIS KÖZÖSSÉGEK

Témakiválasztás

Szeretnéd a virtuális valóság témában hamarabb megtalálni a számodra hasznosabb tartalmakat?

Az alábbi két gombra kattintva a hírek jellemzői, címkéi és témái alapján tudsz szűrni.

CIMKÉK TÉMÁK

Partnerek

Partner oldalunkon keresztül olyan weblapokra tudsz eljutni akik szintén a Informatikában érdekeltek.