XnView csoportos kép konvertálás, JPG átméretezés

  • 2017. 01. 04., 05:03
Rengeteg időt spórolhat meg nekünk az XnView akkor, ha egyszerre kell rengeteg képpel ugyanolyan lépéseket elvégeznünk. Ilyen például az a folyamat, amikor egy képgaléria összes képét kell átméretezni egy meghatározott méretre.
9007

Az XnView egyik általam legjobban kihasznált szolgáltatása, hogy egyszerre rengeteg képet tud átalakítani a nekem megfelelő paraméterek alapján. Az átalakításokat egymásba lehet ágyazni, vagyis pl. lehet tükrözni a képeket, majd kicsinyíteni, és utána mondjuk egy logót elhelyezni a jobb alsó sarokban. Ilyen többlépcsős konvertálásnál nem mindegy, hogy a módosítások sorrendje hogyan követi egymást.

Most csak a képek átméretezését nézzük meg, én ezt az átalakítást használom a legsűrűbben. Mivel a digitális fényképezőgépek manapság 10-12 Megapixeles képeket készítenek, de a weblapokra általában 1600 pixel széles és/vagy 1000 pixel magas képeket töltünk fel, ami miatt elég nagymértékben le kell kicsinyíteni a képeket, mondjuk szélességben 5000 pixelről 1600 pixelre.

Miért kell lekicsinyíteni a képeket? Az ok nagyon egyértelmű, egy nagy 5000 pixel széles kép lehet akár 6.5 Mb (6500 Kbyte) is egy 1600 pixel széles kép kicsit optimalizált JPG-ként 150 Kbyte, vagyis kb. 40x kisebb. Ez azt jelenti, hogy maga a feltöltés is 40x gyorsabb, de a felhasználók, akik a weblapunkat böngészik, szintén 40x gyorsabban töltik le + szorozzuk be ezt egy galéria 30 képével és már látható is miért kell ezzel törődni. Nem beszélve, hogy a tárhely is 40x kevesebb, ami nem elhanyagolható pár száz vagy ezer képnél ráadásul egy weblapon nem csak egy galériával kell számolnunk.
Természetesen nem csak a weblapokra szánt képeknél kell ezt a méretkülönbséget figyelni, hanem ha e-mailban akarunk képeket küldeni ismerőseinek, barátainknak, ügyfeleinknek. Gyorsabban megy át az e-mail és nem telik be a fogadó postafiókja (elég kellemetlen lehet, mert ilyenkor fontos leveleket se kap meg az illető).

És most jöjjön a tényleges képkonvertálás

Lépésről lépésre leírom, hogyan kell sok képet gyorsan és egyszerűen konvertálni az ingyenes XnView programmal:

Az alábbi beállításokat, ha egyszer megejted a programban, akkor ha nem is mindet de az ÁLTALÁNOS fülön lévőket (1, 2 lépés) megtartja, vagyis azokkal második körben nem kell törődni. Az ÁTALAKÍTÁSOKAT pedig el lehet menteni és később betölteni.

0. lépés (csak előkészület nem a programban lévő beállítás): Javaslom, hogy mindig legyen a képekből egy biztonsági másolat, hogyha valamit elállítanál, a konvertálásnál ne vesszenek el a képek, pl. 1000 szélesség helyett nagyon egyszerű 100-at írni. Én mindig úgy csinálom, hogy van kinevezve egy átmeneti könyvtár, ebbe bemásolom, amit konvertálni akarok, ott megcsinálok mindent rajta és ha megbizonyosodtam, hogy minden jó akkor visszamásolom a végső helyére.
Javaslom, hogy valami 11111 vagy ilyesmi egyes elnevezésű könyvtár legyen, ezeket nem kell nagyon keresni majd a könyvtár listában és általában legfelül van. Nálam konkrétan E: ez az átmeneti könyvtár már évek óta.

1. lépés: Indítsd el a programot, majd válaszd ki a menüből ESZKÖZÖK / KONVERTÁLÁS (billentyűvel a CTRL+U) a CSOPORTOS FÁJLKONVERTÁLÁS-t.

2. lépés: A FORMÁTUM résznél válaszd ki, hogy milyen fájltípust akarsz konvertálni, gondolom a legsűrűbb a JPG lesz.
Itt az OPCIOKNAL egyszer be kell állítani, hogy milyen legyen a JPG minősége én az alábbiak szerint szoktam használni, de lehet próbálgatni, melyik minőség az ami még elfogadható.
A FELÜLÍRÁS legyen csere, vagyis oda menti vissza, ahonnan jönnek a képek (0. lépés szerint az átmeneti könyvtár).

3. lépés: Van felül a BEMENET rész, itt a HOZZÁADÁSSAL egyenként tudsz képeket hozzáadni, vagy a MAPPA HOZZÁADÁSÁVAL komplett könyvtárat. Ha itt megadsz egy könyvtárat, akkor az abban lévő összes képet és alkönyvtáraiban (akár több szinten is) lévő összes képet beolvassa. Fontos, hogy ebben a könyvtárban ne legyen más csak képfájl, vagyis csak olyan fájlok, amiket konvertálni akarsz, ha bekerül véletlenül egy DOC, avagy egy EXE, akkor amikor rá kerülne a sor, akkor leáll hibaüzenettel a konvertálás és kezdheted elölről.

4. lépés: Kattints felül az ÁTALAKÍTÁSOK fülre, és itt a jobboldali listából válaszd ki a KÉP azon belül pedig az ÁTMÉRETEZÉS opciót. Ha ki van jelölve, akkor a HOZZÁADÁS gombbal át tudod tenni a jobboldalra (így tudsz több alakítót is átrakni, és a kis nyilakkal a sorrendet is változtatni).

5. lépés: Ezután az ÁTMÉRETEZÉS paramétereit kell beállítani:
- SZÉLESSÉG legyen: 1000
- MAGASSÁG legyen: 700
A szélesség és magasságot lehet százalékosan is megadni, pl. ha tudod, hogy biztos a fele is elég a képeknek akkor nem kell kiszámolgatni a dolgokat csak, megadod a százalékos adatokat.
Arány megtartása legyen bekapcsolva, ez azt jelenti, hogy úgy fogja megvágni, hogy a végső kép egyik irányban sem fog több lenni, mint a megadott, vagyis a fekvő képek 1000 pixel szélesek lesznek az álló képek pedig 700 pixel magasak.
- A TÁJOLÁS KÖVETÉSE legyen kikapcsolva ez elviekben akkor hasznos, hogyha tudod, hogy a képek némelyike álló, de mégis fekszik a képernyőn és akkor ezt is korrigálja, én ezt jobb szeretem előre manuálisan beállítani, de általában ezzel nem is kell foglalkozni.
- CSAK CSÖKKENTÉS és NÖVELÉS, ez leginkább akkor hasznos, ha nagyon vegyesek a képek, vagyis vannak olyan képek, amik csak 200x200 pixelesek mondjuk meg vannak 2500x3500 pixelesek és akkor beállítod, mondjuk az 1000x700-as méretet. Viszont nem szeretnéd, hogy a kicsi 250-es képeket felhúzza 1000-re, mert akkor csúnyán elmosódnának a képek. Na, ilyenkor érdemes beállítani, hogy CSAK CSÖKKENÉS opcióval konvertáljon (a leírtak miatt, még sose használtam a CSAK NÖVELÉS opciót, nincs értelme)
- ÚJRAMINTAVÉTELEZÉS legyen LANCZOS

6. lépés: KÜLDÉS gomb megnyomása és várni pár másodpercet vagy percet (ezt ki is jelzi) a képek számától és nagyságától függően. Ezzel kész is a konvertálás.

Érdemes tesztelgetni a beállításokat, ha egy átmeneti könyvtárat használsz, akkor galibát nem okozol. Ha valami nem jó, akkor újra bemásolod a fájlokat és kész kezdheted más variációba a konvertálást.

Kérdésed van, írd meg és válaszolok gyorsan. Hajrá.

Mielőtt tovább navigálsz az oldalról, kérlek nézz meg más cikkeket is az oldalon, hátha találsz más olyan tartalmat amivel újabb informatikai tudásra tehetsz szert vagy akár időt spórolhatnak az itt található tippek, trükkök, hasznos tudnivalók.
Ha hasznosnak találod az ITBázis oldalt vagy bármelyik cikket, kérlek egy megosztással segítsd a munkánkat.

VR válogatott információk

A VirtuALL portálon és az interneten elérhető hasznos információk a virtuális valóság eszközökről (ár, vásárlás, kipróbálási lehetőségek, stb.) és magáról a témáról.

Legfrissebbek

A Krita új dimenziója – Generatív AI és pózszerkesztő a művész beállítottságúaknak 2023. 11. 19., 18:35  |  481

A Krita új dimenziója – Generatív AI és pózszerkesztő a művész beállítottságúaknak

Digitális művészek, illusztrátorok, képregényrajzolók számára itt egy új plugin Kritá-hoz, az egyik legjobb ingyenes digitális rajzoló és festőprogramhoz. Egy új szintre lépett a Krita az AI technológia és a pózszerkesztő eszközök bevonásával. Ez a megoldás nem csak a kreativitást gyorsítja fel, hanem a munkafolyamatokat is megkönnyíti, új lehetőségeket teremtve a digitális festészet világában.


DALL-E képgaléria 1. 2023. 11. 15., 10:19  |  354

DALL-E képgaléria 1.

Napi szinten amikor eszembe jut valami ötlet generálok egy képet a DALL-E képgenerátorral és legtöbb esetben testszik a végeredmény így ezekből töltöttem most fel egy csokorral.


Következő szintű ChatGPT: Az egyéni GPT-k világa, saját adatokkal való tanítás 2023. 11. 13., 19:51  |  519

Következő szintű ChatGPT: Az egyéni GPT-k világa, saját adatokkal való tanítás

Fedezd fel, hogyan használhatod a ChatGPT-t egyedi saját GPT-kel a munkádhoz, tanuláshoz és szórakozáshoz. Az OpenAi bevezette a saját GPT-k készítésének lehetőségét.


DALL·E 3 képgenerátor beintegrálása a ChatGPT-be 2023. 11. 13., 12:43  |  385

DALL·E 3 képgenerátor beintegrálása a ChatGPT-be

A mesterséges intelligencia területén történő legújabb fejlesztések közül az egyik legizgalmasabb a DALL·E 3 bevezetése a ChatGPT szolgáltatásba. Ez az innováció lehetővé teszi, hogy a felhasználók egy egyszerű beszélgetéssel egyedi képeket hozzanak létre. Ez a funkció már elérhető a ChatGPT Plus és Enterprise (fizetős verziók) felhasználók számára.


ChatGPT fizetős verzió használata GPT-4 2023. 11. 12., 16:53  |  419

ChatGPT fizetős verzió használata GPT-4

A ChatGPT Plus előfizetéses verzió hozzáférést biztosít számos új funkcióhoz és más felhasználói élményt növelő előnyöket kínál. Például a GPT-4 modellhez, DALL-E képgenerátor, adat analizálás, pluginek és ezek mellett pontosabb válaszok és gyorsabb válaszidőt is kapunk.


ChatGPT ingyenes verzió használata 2023. 11. 11., 19:36  |  762

ChatGPT ingyenes verzió használata

Fedezd fel a ChatGPT-t, az OpenAI által fejlesztett AI-t, ami kérdésekre válaszol és segít a programozásban, valamint általános tudáskérdésekben.


ITBAZIS KÖZÖSSÉGEK

Témakiválasztás

Szeretnéd a virtuális valóság témában hamarabb megtalálni a számodra hasznosabb tartalmakat?

Az alábbi két gombra kattintva a hírek jellemzői, címkéi és témái alapján tudsz szűrni.

CIMKÉK TÉMÁK

Partnerek

Partner oldalunkon keresztül olyan weblapokra tudsz eljutni akik szintén a Informatikában érdekeltek.