Egy kép átméretezése, JPG felbontás csökkentése XnView képszerkesztővel

  • 2017. 01. 11., 23:40
Amennyiben egy eredeti nyers képet kellene átalakítani kisebb szélességi és hosszúságú pixelméretre, akkor az XnView ebben is tud segíteni.
15333

Sokszor van szükség képek átméretezésére az online világban, legtöbb esetben például akkor, amikor egy nagy képet szeretnénk elküldeni emailben, vagy egy weblapra kell felraknunk. A mai digitális fényképezőképek általában 3000-6000 pixel széles képeket készítenek. Az internetes világban viszont általában nincs szükségünk 1920x1080 pixelesnél nagyobb képekre.

Hogy miért pont ez a határ?

Ez a felbontás az úgynevezett FULL HD felbontás. Mostanában vásárolt legelterjedtebb TV-knek és monitoroknak is ez a jellemző felbontása. Ennél inkább csak kisebb felbontások vannak (1600x900, 1366x768 laptop átlagos felbontás, 1280x1024 elsőkörös LCD monitorok, stb.). Természetesen már jelen vannak 4K es UHD monitorok is, a maguk hatalmas 4096x2160 és 3840x2160 felbontásával, de ezek a piaci részesedése még elenyésző, illetve nem is lehet számítani az elkövetkezendő évekre a tömeges elterjedésükre.

Tehát igazából a monitoron megjelenített képek esetén nem szükséges 1920 pixel szélességnél és 1080 pixel magasságnál nagyobb felbontásra, mivel nem lesz alapból jobb a megjelenítés. Viszont egy 5000 pixel széles kép nagyságrendekkel nagyobb fájlméretet és lassabb letöltést eredményez, legyen az felhasználva akár egy weblapon vagy legyen elküldve emailben.

A képek felbontásáról, ezen az oldalon lehet bővebben olvasni.

XnView program használata a kép méretének beállításához

1. lépés:
Töltsük be a képet az XnView programba. Ezt is sok féle képpen lehet:
- Húzzuk rá a képet közvetlenül az XnView ikonjára
- Elindított program esetében a FÁJL menü MEGNYITÁS almenüjét választva
- A megnyitott programban a baloldali BÖNGÉSZŐ felületen azt a könyvtárat kell kiválasztani, ahol a módosítandó kép van, majd a képre kattintani kétszer.

2. lépés
Ha már be van töltve a kép, akkor a felső KÉP menüből válasszuk ki az ÁTMÉRETEZÉS menüpontot, vagy nyomjuk meg a SHIFT+S billentyű kombinációt, amivel szintén a méretező panel ugrik fel.
Itt a KÉPERNYŐ mérete résznél kell beírnunk a számunkra jó képméretet.
Opcióként az esetek többségében az ARÁNY MEGTARTÁSA jelölő legyen bekapcsolva, így a képméret arányos marad. Ha ezt kikapcsoljuk, akkor a két fenti számhoz bármi beírható, de ilyenkor általában torzulni fog a kép.
Nyomjunk OK gombot és a kép átméretezésre kerül.

3. lépés
Előző lépés végén az átméretezés megtörtént, de még nem lett elmentve, így nyomjunk CTRL+S kombinációt és akkor visszamenti a már átméretezett képet az eredetire. Fontos ilyenkor az eredeti kép már nem állítható vissza.
Ha az eredetit is meg akarjuk tartani, akkor a CTRL+SHIFT+S kombinációval 2mentés másként" lehetőséget is használhatjuk, ilyenkor az eredeti kép mellé le tudjuk menteni a módosított képet egy másik általunk megadott fájlnéven.

Ha kész van, akkor léphetünk a következő képpel a SPACE vagy a PageDOWN gombbal és már méretezhetjük is a következő képet. Ez csak pár kép esetén javasolt. Ha sok képünk van, akár több száz kép, akkor egységesen a CSOPORTOS KONVERTÁLÁS funkciót is lehet használni.

Mielőtt tovább navigálsz az oldalról, kérlek nézz meg más cikkeket is az oldalon, hátha találsz más olyan tartalmat amivel újabb informatikai tudásra tehetsz szert vagy akár időt spórolhatnak az itt található tippek, trükkök, hasznos tudnivalók.
Ha hasznosnak találod az ITBázis oldalt vagy bármelyik cikket, kérlek egy megosztással segítsd a munkánkat.

VR válogatott információk

A VirtuALL portálon és az interneten elérhető hasznos információk a virtuális valóság eszközökről (ár, vásárlás, kipróbálási lehetőségek, stb.) és magáról a témáról.

Legfrissebbek

A Krita új dimenziója – Generatív AI és pózszerkesztő a művész beállítottságúaknak 2023. 11. 19., 18:35  |  481

A Krita új dimenziója – Generatív AI és pózszerkesztő a művész beállítottságúaknak

Digitális művészek, illusztrátorok, képregényrajzolók számára itt egy új plugin Kritá-hoz, az egyik legjobb ingyenes digitális rajzoló és festőprogramhoz. Egy új szintre lépett a Krita az AI technológia és a pózszerkesztő eszközök bevonásával. Ez a megoldás nem csak a kreativitást gyorsítja fel, hanem a munkafolyamatokat is megkönnyíti, új lehetőségeket teremtve a digitális festészet világában.


DALL-E képgaléria 1. 2023. 11. 15., 10:19  |  354

DALL-E képgaléria 1.

Napi szinten amikor eszembe jut valami ötlet generálok egy képet a DALL-E képgenerátorral és legtöbb esetben testszik a végeredmény így ezekből töltöttem most fel egy csokorral.


Következő szintű ChatGPT: Az egyéni GPT-k világa, saját adatokkal való tanítás 2023. 11. 13., 19:51  |  518

Következő szintű ChatGPT: Az egyéni GPT-k világa, saját adatokkal való tanítás

Fedezd fel, hogyan használhatod a ChatGPT-t egyedi saját GPT-kel a munkádhoz, tanuláshoz és szórakozáshoz. Az OpenAi bevezette a saját GPT-k készítésének lehetőségét.


DALL·E 3 képgenerátor beintegrálása a ChatGPT-be 2023. 11. 13., 12:43  |  385

DALL·E 3 képgenerátor beintegrálása a ChatGPT-be

A mesterséges intelligencia területén történő legújabb fejlesztések közül az egyik legizgalmasabb a DALL·E 3 bevezetése a ChatGPT szolgáltatásba. Ez az innováció lehetővé teszi, hogy a felhasználók egy egyszerű beszélgetéssel egyedi képeket hozzanak létre. Ez a funkció már elérhető a ChatGPT Plus és Enterprise (fizetős verziók) felhasználók számára.


ChatGPT fizetős verzió használata GPT-4 2023. 11. 12., 16:53  |  419

ChatGPT fizetős verzió használata GPT-4

A ChatGPT Plus előfizetéses verzió hozzáférést biztosít számos új funkcióhoz és más felhasználói élményt növelő előnyöket kínál. Például a GPT-4 modellhez, DALL-E képgenerátor, adat analizálás, pluginek és ezek mellett pontosabb válaszok és gyorsabb válaszidőt is kapunk.


ChatGPT ingyenes verzió használata 2023. 11. 11., 19:36  |  762

ChatGPT ingyenes verzió használata

Fedezd fel a ChatGPT-t, az OpenAI által fejlesztett AI-t, ami kérdésekre válaszol és segít a programozásban, valamint általános tudáskérdésekben.


ITBAZIS KÖZÖSSÉGEK

Témakiválasztás

Szeretnéd a virtuális valóság témában hamarabb megtalálni a számodra hasznosabb tartalmakat?

Az alábbi két gombra kattintva a hírek jellemzői, címkéi és témái alapján tudsz szűrni.

CIMKÉK TÉMÁK

Partnerek

Partner oldalunkon keresztül olyan weblapokra tudsz eljutni akik szintén a Informatikában érdekeltek.