Egy kép átméretezése, JPG felbontás csökkentése XnView képszerkesztővel

  • 2017. 01. 11., 23:40
Amennyiben egy eredeti nyers képet kellene átalakítani kisebb szélességi és hosszúságú pixelméretre, akkor az XnView ebben is tud segíteni.
13735
Mielőtt tovább navigálsz az oldalról, kérlek nézz meg más cikkeket is az oldalon, hátha találsz más olyan tartalmat amivel újabb informatikai tudásra tehetsz szert vagy akár időt spórolhatnak az itt található tippek, trükkök, hasznos tudnivalók.

Sokszor van szükség képek átméretezésére az online világban, legtöbb esetben például akkor, amikor egy nagy képet szeretnénk elküldeni emailben, vagy egy weblapra kell felraknunk. A mai digitális fényképezőképek általában 3000-6000 pixel széles képeket készítenek. Az internetes világban viszont általában nincs szükségünk 1920x1080 pixelesnél nagyobb képekre.

Hogy miért pont ez a határ?

Ez a felbontás az úgynevezett FULL HD felbontás. Mostanában vásárolt legelterjedtebb TV-knek és monitoroknak is ez a jellemző felbontása. Ennél inkább csak kisebb felbontások vannak (1600x900, 1366x768 laptop átlagos felbontás, 1280x1024 elsőkörös LCD monitorok, stb.). Természetesen már jelen vannak 4K es UHD monitorok is, a maguk hatalmas 4096x2160 és 3840x2160 felbontásával, de ezek a piaci részesedése még elenyésző, illetve nem is lehet számítani az elkövetkezendő évekre a tömeges elterjedésükre.

Tehát igazából a monitoron megjelenített képek esetén nem szükséges 1920 pixel szélességnél és 1080 pixel magasságnál nagyobb felbontásra, mivel nem lesz alapból jobb a megjelenítés. Viszont egy 5000 pixel széles kép nagyságrendekkel nagyobb fájlméretet és lassabb letöltést eredményez, legyen az felhasználva akár egy weblapon vagy legyen elküldve emailben.

A képek felbontásáról, ezen az oldalon lehet bővebben olvasni.

XnView program használata a kép méretének beállításához

1. lépés:
Töltsük be a képet az XnView programba. Ezt is sok féle képpen lehet:
- Húzzuk rá a képet közvetlenül az XnView ikonjára
- Elindított program esetében a FÁJL menü MEGNYITÁS almenüjét választva
- A megnyitott programban a baloldali BÖNGÉSZŐ felületen azt a könyvtárat kell kiválasztani, ahol a módosítandó kép van, majd a képre kattintani kétszer.

2. lépés
Ha már be van töltve a kép, akkor a felső KÉP menüből válasszuk ki az ÁTMÉRETEZÉS menüpontot, vagy nyomjuk meg a SHIFT+S billentyű kombinációt, amivel szintén a méretező panel ugrik fel.
Itt a KÉPERNYŐ mérete résznél kell beírnunk a számunkra jó képméretet.
Opcióként az esetek többségében az ARÁNY MEGTARTÁSA jelölő legyen bekapcsolva, így a képméret arányos marad. Ha ezt kikapcsoljuk, akkor a két fenti számhoz bármi beírható, de ilyenkor általában torzulni fog a kép.
Nyomjunk OK gombot és a kép átméretezésre kerül.

3. lépés
Előző lépés végén az átméretezés megtörtént, de még nem lett elmentve, így nyomjunk CTRL+S kombinációt és akkor visszamenti a már átméretezett képet az eredetire. Fontos ilyenkor az eredeti kép már nem állítható vissza.
Ha az eredetit is meg akarjuk tartani, akkor a CTRL+SHIFT+S kombinációval 2mentés másként" lehetőséget is használhatjuk, ilyenkor az eredeti kép mellé le tudjuk menteni a módosított képet egy másik általunk megadott fájlnéven.

Ha kész van, akkor léphetünk a következő képpel a SPACE vagy a PageDOWN gombbal és már méretezhetjük is a következő képet. Ez csak pár kép esetén javasolt. Ha sok képünk van, akár több száz kép, akkor egységesen a CSOPORTOS KONVERTÁLÁS funkciót is lehet használni.

Mielőtt tovább navigálsz az oldalról, kérlek nézz meg más cikkeket is az oldalon, hátha találsz más olyan tartalmat amivel újabb informatikai tudásra tehetsz szert vagy akár időt spórolhatnak az itt található tippek, trükkök, hasznos tudnivalók.
Ha tetszett ez a cikk vagy segítségedre volt egy probléma megoldásában, kérlek oszd meg a Facebookon az alábbi TETSZIK vagy MEGOSZTÁS gombokkal, hátha másoknak is hasznos lesz:
Ha hasznosnak találod az ITBázis oldalt vagy bármelyik cikket, kérlek egy megosztással segítsd a munkánkat.

VR válogatott információk

A VirtuALL portálon és az interneten elérhető hasznos információk a virtuális valóság eszközökről (ár, vásárlás, kipróbálási lehetőségek, stb.) és magáról a témáról.

Legfrissebbek

A webshop auditálás részei és folyamata 2019. 08. 05., 19:23  |  794

A webshop auditálás részei és folyamata

Az online felületek működésének elemzése elengedhetetlen minden jól működő vállalkozás számára, különösképpen igaz ez a webshopokra. A webshop auditálás az üzleti tevékenység különböző részeire terjed ki, többek között a keresőoptimalizálásra (SEO), a tartalomra, a weboldal teljesítményre valamint a felhasználói élményre (UX).


Elérhető e weboldala a világ minden táján? 2018. 10. 15., 08:00  |  883

Elérhető e weboldala a világ minden táján?

Ezen a webhelyen megtudhatjuk hogy milyen sebességgel tölti be a böngésző egyes országokban a weboldalunkat.


Hogyan készítsünk saját weboldalt? 2018. 10. 11., 10:53  |  1595

Hogyan készítsünk saját weboldalt?

Ingyenes, gyors lehetőség ha weboldalt szeretnénk. Egyszerű a használata és sok helyen találunk a neten segítséget hozzá. Én is kipróbáltam, csak ajánlani tudom.


Online ingyenes képszerkesztő programok 2018. 07. 12., 10:00  |  20558

Online ingyenes képszerkesztő programok

Ha nem szeretnénk telepíteni képszerkesztő programot a gépünkre, vagy fizetős alkalmazásokat megvenni, de van pár képünk amit kicsit szeretnénk feljavítani, átszerkeszteni, tudok ajánlani pár jó online képszerkesztő programot.


Hol találhatsz ingyenes, jó minőségű képeket? 2018. 06. 07., 10:49  |  1668

Hol találhatsz ingyenes, jó minőségű képeket?

Munkám során többször előfordult, hogy keresnem kellett a neten, hogy hol találok jó minőségű szép képeket amiket weboldalhoz is fehasználhatok, hírhez, cikkhez, bloghoz vagy slideshowba.


Hogyan egészítsünk ki egy videót képekkel? 2018. 06. 05., 09:40  |  1910

Hogyan egészítsünk ki egy videót képekkel?

A napokban keresgéltem éppen olyan videó szerkesztőt ami ingyenes és meg is tudom csinálni rajta, hogy egy videóhoz tegyek hozzá még képeket.


ITBAZIS KÖZÖSSÉGEK

Témakiválasztás

Szeretnéd a virtuális valóság témában hamarabb megtalálni a számodra hasznosabb tartalmakat?

Az alábbi két gombra kattintva a hírek jellemzői, címkéi és témái alapján tudsz szűrni.

CIMKÉK TÉMÁK

Partnerek

Partner oldalunkon keresztül olyan weblapokra tudsz eljutni akik szintén a Informatikában érdekeltek.