Csoportos fájl átnevezés Total Commanderrel – sok fájl átnevezése egyszerre

  • 2017. 10. 23., 08:20
Hatalmas mértékben növekszik a világon a digitálisan tárolt adatok mennyisége. Ezek egy nagy része számítógépeken tárolt fájlokban van. A csoportos fájl átnevezés az átláthatóságot segíti.
20702
Mielőtt tovább navigálsz az oldalról, kérlek nézz meg más cikkeket is az oldalon, hátha találsz más olyan tartalmat amivel újabb informatikai tudásra tehetsz szert vagy akár időt spórolhatnak az itt található tippek, trükkök, hasznos tudnivalók.

Többség a saját vagy céges számítógépén hatalmas mennyiségű adatot tárol, csak röpködnek a Terrabyte-ok. Leginkább a videók, azok amik sokat fogyasztanak, aztán a hang, kép és szöveges állományok. A csoportos fájl átnevezés mindegyikre használható, de ott segítség leginkább, ahol nagyon sok fájlról beszélünk. Több száz vagy akár ezer fáj.
80%-ban képek esetén használjuk, mivel a digitális fényképezőgépek és telefonok kameráinak köszönhetően rengeteg készül nap mint nap és ezek fájlnevei eléggé egységes és semmitmondó.

Írtam már a fájlok átnevezéséről, ahol 1-1 fájl esetében mutatom be több programban, hogy hogyan lehetséges. De ez nem igazán járható 10-100-1000 fájl esetén, illetve nem javasolt órákon keresztül  egyenként mindent átnevezni (tudok ilyen eseteket, amikor ez történt). Érdemes azt is elolvasni egy előző írásomban, hogy miért fontos a helyes fájl elnevezés.

A Total Commander csoportos fájl átnevezési funkciója rettentően egyszerű, zseniális és gyors. Pár egyszerű beállítással rengeteget spórolhat meg azoknak, akik rászánnak pár percet, hogy kitapasztalják a működést.

Javaslom főleg az elején, hogy az adott fájlokról egy független könyvtárban legyen egy biztonsági mentés. Bár a program még a véglegesítés elött megmutatja a jelenlegi és a majdani fájlok nevét, de az ördög nem alszik.

Előszőr legyenek kijelölve azok a fájlok amiket szeretnénk átnevezni. Ezek akár az adott könyvtárban lévő fájloknak egy része is lehet, nem kell az egész könyvtár összes fájlját kijelölni.

Ha megvan a kijelölés, akkor nyomjuk meg a CTRL+M billentyűkombinációt és megnyílik a CSOPORTOS ÁTNEVEZÉS panel.
Itt külön lehet a fájl nevére és a kiterjesztésére vonatkozóan szabályokat állítani, valamint van pár egyéb hasznos beállítás, mint pl. a MIND KISBETŰ opció.
Az elnevezésben vezérlő kódokat lehet használni, amit a szögletes zárójelekkel lehet megadni. Ahogy beírjuk ezeket a kódokat az ÚJ NÉV oszlopban ennek megfelelően fognak megjelenni a fájlnevek. A "+" gombra kattintva további KODOK jelennek meg, de ezekre tényleg nagyon ritkán lehet szükségünk.
80%-ban a [C] kód, amit használunk majd, mert ez adja vissza az automatikus sorszámozást a fájlnevekben.

A [C] számláló kód esetén a jobboldalon van pár hasznos opció amit érdemes kihasználni.
• ELSŐ SZÁM azt jelenti, hogy a beállított sorszámnak megfelelő számtól fog kezdődni a fájlok átnevezése. Pl. ha cégünk kiemelt referenciáit sorszámozzuk és már van 37 képünk és még 16 új képet hozzá szeretnénk tenni, akkor itt az ELSŐ SZÁM-hoz a 38-as számot beírva folytatható a sorszámozott fájlok feltöltése.
• A SZÁMJEGYEK legördülőben az adható meg, hogy a sorszám hány számjegyből álljon. Ezt akkor alkalmazzuk, hogy 10 vagy 100-as nagyságrendű fájlokkal dolgozunk.
Ha pl. van 250 fájlunk amit át kell nevezni sorszámozva, akkor legyen itt kiválasztva a 3 és akkor a rendszer ilyen fájlneveket fog eredményezni: kep-001.jpg kep-002.jpg ... kep-039.jpg ... kep-125.jpg stb.

Az indítás elött érdemes ellenőrizni az ÚJ NÉV oszlopot, hogy ellenőrizzük, jók lesznek-e így a fájlok.
Amennyiben az átnevezés során olyan probléma merülne fel, hogy a fájlnév már létezik, akkor a program jelzi, de van lehetőség ilyenkor kiválasztani, hogy az új fájlhoz hozzáírjon egy plusz karaktert, amivel már nem lesz ütközés. Ugyanis nem lehet 1 könyvtárban két teljesen megegyező fájl nevű és kiterjesztésű fájl.

Alap sorszámozás:
kep-[C]
A jobboldalon a SZÁMJEGYEK 3-ra volt állítva.
minta: kepek-001.jpg; kepek-002.jpg; kepek-003.jpg

A fájl utolsó módosításának dátumával megegyező fájlnév.
[Y]-[M]-[D]-[h]o[m]p[s]s
minta: 2015-05-04-07o15p32s.jpg
Ha a fájlnévben benne van a dátum és közben szerkesztjük a fájlt és visszamentjük, akkor is megmarad a fájlnévben az eredeti dátum.

Nyaralós képekhez javasolt fájlnév struktúra:
[C]-csaladi-nyaralas-[Y]-[M]-[D]
minta: 005-csaladi-nyaralas-2017-07-20.jpg

 

Az alábbi képeken konkrét példák vannak:

Az ÚJ NÉV oszlopot kell figyelni, hogy a beállított kódoknak és opcióknak megfelelően milyen elnevezések lesznek. Ha minden OK, akkor az INDÍTÁS! gombbal lehet végrehajtania  fájlokon a tényleges elnevezéseket.

Mielőtt tovább navigálsz az oldalról, kérlek nézz meg más cikkeket is az oldalon, hátha találsz más olyan tartalmat amivel újabb informatikai tudásra tehetsz szert vagy akár időt spórolhatnak az itt található tippek, trükkök, hasznos tudnivalók.
Ha hasznosnak találod az ITBázis oldalt vagy bármelyik cikket, kérlek egy megosztással segítsd a munkánkat.

VR válogatott információk

A VirtuALL portálon és az interneten elérhető hasznos információk a virtuális valóság eszközökről (ár, vásárlás, kipróbálási lehetőségek, stb.) és magáról a témáról.

Legfrissebbek

Tartalomérzékeny kitöltés Photoshop-ban 2023. 01. 24., 18:53  |  131

Tartalomérzékeny kitöltés Photoshop-ban

Panoráma képeknél fontos szerepet játszik az utómunka. Elengedhetetlen, hogy módosítsunk a nyers képeken, mert különben nem a megszokott élményt kapjuk vissza.


Videó vagy hangfájl konvertálása gyorsan és ingyenesen 2023. 01. 23., 19:10  |  67

Videó vagy hangfájl konvertálása gyorsan és ingyenesen

Ha videót vagy hangfájlt szeretnék más formátumra konvertálni a CloudConvert nevű weboldal a legjobb választás.


360°-os panoráma kép készítése fotókból 2023. 01. 21., 16:32  |  129

360°-os panoráma kép készítése fotókból

Különálló fényképek összeillesztése egy 360°-os panoráma képpé ezzel a szoftverrel nem lehet egyszerűbb!


A webshop auditálás részei és folyamata 2019. 08. 05., 19:23  |  1220

A webshop auditálás részei és folyamata

Az online felületek működésének elemzése elengedhetetlen minden jól működő vállalkozás számára, különösképpen igaz ez a webshopokra. A webshop auditálás az üzleti tevékenység különböző részeire terjed ki, többek között a keresőoptimalizálásra (SEO), a tartalomra, a weboldal teljesítményre valamint a felhasználói élményre (UX).


Elérhető e weboldala a világ minden táján? 2018. 10. 15., 08:00  |  1300

Elérhető e weboldala a világ minden táján?

Ezen a webhelyen megtudhatjuk hogy milyen sebességgel tölti be a böngésző egyes országokban a weboldalunkat.


Hogyan készítsünk saját weboldalt? 2018. 10. 11., 10:53  |  2245

Hogyan készítsünk saját weboldalt?

Ingyenes, gyors lehetőség ha weboldalt szeretnénk. Egyszerű a használata és sok helyen találunk a neten segítséget hozzá. Én is kipróbáltam, csak ajánlani tudom.


ITBAZIS KÖZÖSSÉGEK

Témakiválasztás

Szeretnéd a virtuális valóság témában hamarabb megtalálni a számodra hasznosabb tartalmakat?

Az alábbi két gombra kattintva a hírek jellemzői, címkéi és témái alapján tudsz szűrni.

CIMKÉK TÉMÁK

Partnerek

Partner oldalunkon keresztül olyan weblapokra tudsz eljutni akik szintén a Informatikában érdekeltek.