Csoportos fájl átnevezés Total Commanderrel – sok fájl átnevezése egyszerre

  • 2017. 10. 23., 08:20
Hatalmas mértékben növekszik a világon a digitálisan tárolt adatok mennyisége. Ezek egy nagy része számítógépeken tárolt fájlokban van. A csoportos fájl átnevezés az átláthatóságot segíti.
25632

Többség a saját vagy céges számítógépén hatalmas mennyiségű adatot tárol, csak röpködnek a Terrabyte-ok. Leginkább a videók, azok amik sokat fogyasztanak, aztán a hang, kép és szöveges állományok. A csoportos fájl átnevezés mindegyikre használható, de ott segítség leginkább, ahol nagyon sok fájlról beszélünk. Több száz vagy akár ezer fáj.
80%-ban képek esetén használjuk, mivel a digitális fényképezőgépek és telefonok kameráinak köszönhetően rengeteg készül nap mint nap és ezek fájlnevei eléggé egységes és semmitmondó.

Írtam már a fájlok átnevezéséről, ahol 1-1 fájl esetében mutatom be több programban, hogy hogyan lehetséges. De ez nem igazán járható 10-100-1000 fájl esetén, illetve nem javasolt órákon keresztül  egyenként mindent átnevezni (tudok ilyen eseteket, amikor ez történt). Érdemes azt is elolvasni egy előző írásomban, hogy miért fontos a helyes fájl elnevezés.

A Total Commander csoportos fájl átnevezési funkciója rettentően egyszerű, zseniális és gyors. Pár egyszerű beállítással rengeteget spórolhat meg azoknak, akik rászánnak pár percet, hogy kitapasztalják a működést.

Javaslom főleg az elején, hogy az adott fájlokról egy független könyvtárban legyen egy biztonsági mentés. Bár a program még a véglegesítés elött megmutatja a jelenlegi és a majdani fájlok nevét, de az ördög nem alszik.

Előszőr legyenek kijelölve azok a fájlok amiket szeretnénk átnevezni. Ezek akár az adott könyvtárban lévő fájloknak egy része is lehet, nem kell az egész könyvtár összes fájlját kijelölni.

Ha megvan a kijelölés, akkor nyomjuk meg a CTRL+M billentyűkombinációt és megnyílik a CSOPORTOS ÁTNEVEZÉS panel.
Itt külön lehet a fájl nevére és a kiterjesztésére vonatkozóan szabályokat állítani, valamint van pár egyéb hasznos beállítás, mint pl. a MIND KISBETŰ opció.
Az elnevezésben vezérlő kódokat lehet használni, amit a szögletes zárójelekkel lehet megadni. Ahogy beírjuk ezeket a kódokat az ÚJ NÉV oszlopban ennek megfelelően fognak megjelenni a fájlnevek. A "+" gombra kattintva további KODOK jelennek meg, de ezekre tényleg nagyon ritkán lehet szükségünk.
80%-ban a [C] kód, amit használunk majd, mert ez adja vissza az automatikus sorszámozást a fájlnevekben.

A [C] számláló kód esetén a jobboldalon van pár hasznos opció amit érdemes kihasználni.
• ELSŐ SZÁM azt jelenti, hogy a beállított sorszámnak megfelelő számtól fog kezdődni a fájlok átnevezése. Pl. ha cégünk kiemelt referenciáit sorszámozzuk és már van 37 képünk és még 16 új képet hozzá szeretnénk tenni, akkor itt az ELSŐ SZÁM-hoz a 38-as számot beírva folytatható a sorszámozott fájlok feltöltése.
• A SZÁMJEGYEK legördülőben az adható meg, hogy a sorszám hány számjegyből álljon. Ezt akkor alkalmazzuk, hogy 10 vagy 100-as nagyságrendű fájlokkal dolgozunk.
Ha pl. van 250 fájlunk amit át kell nevezni sorszámozva, akkor legyen itt kiválasztva a 3 és akkor a rendszer ilyen fájlneveket fog eredményezni: kep-001.jpg kep-002.jpg ... kep-039.jpg ... kep-125.jpg stb.

Az indítás elött érdemes ellenőrizni az ÚJ NÉV oszlopot, hogy ellenőrizzük, jók lesznek-e így a fájlok.
Amennyiben az átnevezés során olyan probléma merülne fel, hogy a fájlnév már létezik, akkor a program jelzi, de van lehetőség ilyenkor kiválasztani, hogy az új fájlhoz hozzáírjon egy plusz karaktert, amivel már nem lesz ütközés. Ugyanis nem lehet 1 könyvtárban két teljesen megegyező fájl nevű és kiterjesztésű fájl.

Alap sorszámozás:
kep-[C]
A jobboldalon a SZÁMJEGYEK 3-ra volt állítva.
minta: kepek-001.jpg; kepek-002.jpg; kepek-003.jpg

A fájl utolsó módosításának dátumával megegyező fájlnév.
[Y]-[M]-[D]-[h]o[m]p[s]s
minta: 2015-05-04-07o15p32s.jpg
Ha a fájlnévben benne van a dátum és közben szerkesztjük a fájlt és visszamentjük, akkor is megmarad a fájlnévben az eredeti dátum.

Nyaralós képekhez javasolt fájlnév struktúra:
[C]-csaladi-nyaralas-[Y]-[M]-[D]
minta: 005-csaladi-nyaralas-2017-07-20.jpg

 

Az alábbi képeken konkrét példák vannak:

Az ÚJ NÉV oszlopot kell figyelni, hogy a beállított kódoknak és opcióknak megfelelően milyen elnevezések lesznek. Ha minden OK, akkor az INDÍTÁS! gombbal lehet végrehajtania  fájlokon a tényleges elnevezéseket.

Mielőtt tovább navigálsz az oldalról, kérlek nézz meg más cikkeket is az oldalon, hátha találsz más olyan tartalmat amivel újabb informatikai tudásra tehetsz szert vagy akár időt spórolhatnak az itt található tippek, trükkök, hasznos tudnivalók.
Ha hasznosnak találod az ITBázis oldalt vagy bármelyik cikket, kérlek egy megosztással segítsd a munkánkat.

VR válogatott információk

A VirtuALL portálon és az interneten elérhető hasznos információk a virtuális valóság eszközökről (ár, vásárlás, kipróbálási lehetőségek, stb.) és magáról a témáról.

Legfrissebbek

A Krita új dimenziója – Generatív AI és pózszerkesztő a művész beállítottságúaknak 2023. 11. 19., 18:35  |  616

A Krita új dimenziója – Generatív AI és pózszerkesztő a művész beállítottságúaknak

Digitális művészek, illusztrátorok, képregényrajzolók számára itt egy új plugin Kritá-hoz, az egyik legjobb ingyenes digitális rajzoló és festőprogramhoz. Egy új szintre lépett a Krita az AI technológia és a pózszerkesztő eszközök bevonásával. Ez a megoldás nem csak a kreativitást gyorsítja fel, hanem a munkafolyamatokat is megkönnyíti, új lehetőségeket teremtve a digitális festészet világában.


DALL-E képgaléria 1. 2023. 11. 15., 10:19  |  411

DALL-E képgaléria 1.

Napi szinten amikor eszembe jut valami ötlet generálok egy képet a DALL-E képgenerátorral és legtöbb esetben testszik a végeredmény így ezekből töltöttem most fel egy csokorral.


Következő szintű ChatGPT: Az egyéni GPT-k világa, saját adatokkal való tanítás 2023. 11. 13., 19:51  |  699

Következő szintű ChatGPT: Az egyéni GPT-k világa, saját adatokkal való tanítás

Fedezd fel, hogyan használhatod a ChatGPT-t egyedi saját GPT-kel a munkádhoz, tanuláshoz és szórakozáshoz. Az OpenAi bevezette a saját GPT-k készítésének lehetőségét.


DALL·E 3 képgenerátor beintegrálása a ChatGPT-be 2023. 11. 13., 12:43  |  478

DALL·E 3 képgenerátor beintegrálása a ChatGPT-be

A mesterséges intelligencia területén történő legújabb fejlesztések közül az egyik legizgalmasabb a DALL·E 3 bevezetése a ChatGPT szolgáltatásba. Ez az innováció lehetővé teszi, hogy a felhasználók egy egyszerű beszélgetéssel egyedi képeket hozzanak létre. Ez a funkció már elérhető a ChatGPT Plus és Enterprise (fizetős verziók) felhasználók számára.


ChatGPT fizetős verzió használata GPT-4 2023. 11. 12., 16:53  |  558

ChatGPT fizetős verzió használata GPT-4

A ChatGPT Plus előfizetéses verzió hozzáférést biztosít számos új funkcióhoz és más felhasználói élményt növelő előnyöket kínál. Például a GPT-4 modellhez, DALL-E képgenerátor, adat analizálás, pluginek és ezek mellett pontosabb válaszok és gyorsabb válaszidőt is kapunk.


ChatGPT ingyenes verzió használata 2023. 11. 11., 19:36  |  1010

ChatGPT ingyenes verzió használata

Fedezd fel a ChatGPT-t, az OpenAI által fejlesztett AI-t, ami kérdésekre válaszol és segít a programozásban, valamint általános tudáskérdésekben.


ITBAZIS KÖZÖSSÉGEK

Témakiválasztás

Szeretnéd a virtuális valóság témában hamarabb megtalálni a számodra hasznosabb tartalmakat?

Az alábbi két gombra kattintva a hírek jellemzői, címkéi és témái alapján tudsz szűrni.

CIMKÉK TÉMÁK

Partnerek

Partner oldalunkon keresztül olyan weblapokra tudsz eljutni akik szintén a Informatikában érdekeltek.