Számítógépes fájlok ajánlott elnevezései

 • 2017. 01. 06., 05:37
Ha jót akarunk magunknak, fontos, hogy fájlokat, amiket az informatikában, számítástechnikában használunk, minden esetben „jófájlnevesítsünk”.
4455
Mielőtt tovább navigálsz az oldalról, kérlek nézz meg más cikkeket is az oldalon, hátha találsz más olyan tartalmat amivel újabb informatikai tudásra tehetsz szert vagy akár időt spórolhatnak az itt található tippek, trükkök, hasznos tudnivalók.

A számítástechnika kezdetén még csak az angol ABC betűit és számokat lehetett használni, most már nagyjából mindenféle karaktert meg lehet adni egy állomány elnevezésénél. Viszont továbbra is javasolt csak az angol elnevezésekre hagyatkozni, mivel az egyes operációs rendszerek közötti fájlcsere vagy pl. a weblapokra feltöltött fájlok nevei esetén rengeteg galibát okoznak például a magyar ékezetes karakterek és köztük is a legproblémásabbak a hosszú ékezetek használata, mint az ő ű í. Ezek olyan speciálisabb magyar karaktereknek nevezhetők.
Természetesen ez nem azt jelenti, hogy ha valaki ékezetes karaktereket használ egy fájl nevében, akkor azokat nem fogja tudni másolni vagy felhasználni. A Windows most már eléggé jól kezeli ezeket. De ha már egy médiatáron szeretnénk használni, vagy egy weblap adminisztrációs felületére akarjuk feltölteni, ott már okozhatnak gondokat. A probléma azért léttezik, mert mág nagyon régen a szabványokat, karakterkódolásokat és a programokat is leginkább angol nyelvterületről indulva készítették és nem nagyon gondolkodtak előre, ezért sok olyan dolog van amin ma már nagyon nehézkes változtatni.
Ha láttál már a lentiekhez hasonlókat, akkor tudod mire is gondolok (ezek csak kitalált fájlnevek):

 • megkülönböztethetü_alap.pdf
 • http://dokumentumok.hu/letoltesek/kecskem%C3%A9t%20polg%C3%A1rmesteri%20hivatali%20telefonsz%C3%A1mok.docx

Mire kell figyelni a fájlok elnevezésénél, átnevezésénél

Nem túl bonyolultak a szabályok és tulajdonképpen, ha az alábbi 3-at betartjuk, talán nem is lesznek továbbiakban problémáink.

 1. Minden ékezetes karakter helyett használjuk az ékezetlen megfelelőjét.
  pl.: ő=o - í=i - ű=u - á=a - é=e stb.
   
 2. Szóköz helyett kötőjel „ - ” esetleg aláhúzás „ _ ” használata. A kötőjelnek van egy olyan előnye is, hogy a keresőoptimalizálás is ezt ajánlja.
   
 3. 3. Csak kisbetűk használata, még az első betű is kisbetű legyen.

Konkrét példa a nem javasolt és a megfelelő fájlnévre

Kerülendő fájl név: Kecskeméti referenciánk - hosszú cső felhasználásával.JPG
Helyes fájl név: kecskemeti_referenciank-hosszu_cso_felhasznalasaval.jpg

Fontos, hogy ezek a szabályok a fájl kiterjesztésében is fontosak, vagyis az alma-korte.JPG is problémás lehet. Valamint a mappák, könyvtárak esetében is alkalmazzuk.

Mielőtt tovább navigálsz az oldalról, kérlek nézz meg más cikkeket is az oldalon, hátha találsz más olyan tartalmat amivel újabb informatikai tudásra tehetsz szert vagy akár időt spórolhatnak az itt található tippek, trükkök, hasznos tudnivalók.
Ha hasznosnak találod az ITBázis oldalt vagy bármelyik cikket, kérlek egy megosztással segítsd a munkánkat.

VR válogatott információk

A VirtuALL portálon és az interneten elérhető hasznos információk a virtuális valóság eszközökről (ár, vásárlás, kipróbálási lehetőségek, stb.) és magáról a témáról.

Legfrissebbek

A webshop auditálás részei és folyamata 2019. 08. 05., 19:23  |  1078

A webshop auditálás részei és folyamata

Az online felületek működésének elemzése elengedhetetlen minden jól működő vállalkozás számára, különösképpen igaz ez a webshopokra. A webshop auditálás az üzleti tevékenység különböző részeire terjed ki, többek között a keresőoptimalizálásra (SEO), a tartalomra, a weboldal teljesítményre valamint a felhasználói élményre (UX).


Elérhető e weboldala a világ minden táján? 2018. 10. 15., 08:00  |  1194

Elérhető e weboldala a világ minden táján?

Ezen a webhelyen megtudhatjuk hogy milyen sebességgel tölti be a böngésző egyes országokban a weboldalunkat.


Hogyan készítsünk saját weboldalt? 2018. 10. 11., 10:53  |  2075

Hogyan készítsünk saját weboldalt?

Ingyenes, gyors lehetőség ha weboldalt szeretnénk. Egyszerű a használata és sok helyen találunk a neten segítséget hozzá. Én is kipróbáltam, csak ajánlani tudom.


Online ingyenes képszerkesztő programok 2018. 07. 12., 10:00  |  21887

Online ingyenes képszerkesztő programok

Ha nem szeretnénk telepíteni képszerkesztő programot a gépünkre, vagy fizetős alkalmazásokat megvenni, de van pár képünk amit kicsit szeretnénk feljavítani, átszerkeszteni, tudok ajánlani pár jó online képszerkesztő programot.


Hol találhatsz ingyenes, jó minőségű képeket? 2018. 06. 07., 10:49  |  2139

Hol találhatsz ingyenes, jó minőségű képeket?

Munkám során többször előfordult, hogy keresnem kellett a neten, hogy hol találok jó minőségű szép képeket amiket weboldalhoz is fehasználhatok, hírhez, cikkhez, bloghoz vagy slideshowba.


Hogyan egészítsünk ki egy videót képekkel? 2018. 06. 05., 09:40  |  2393

Hogyan egészítsünk ki egy videót képekkel?

A napokban keresgéltem éppen olyan videó szerkesztőt ami ingyenes és meg is tudom csinálni rajta, hogy egy videóhoz tegyek hozzá még képeket.


ITBAZIS KÖZÖSSÉGEK

Témakiválasztás

Szeretnéd a virtuális valóság témában hamarabb megtalálni a számodra hasznosabb tartalmakat?

Az alábbi két gombra kattintva a hírek jellemzői, címkéi és témái alapján tudsz szűrni.

CIMKÉK TÉMÁK

Partnerek

Partner oldalunkon keresztül olyan weblapokra tudsz eljutni akik szintén a Informatikában érdekeltek.