Számítógépes fájlok ajánlott elnevezései

 • 2017. 01. 06., 05:37
Ha jót akarunk magunknak, fontos, hogy fájlokat, amiket az informatikában, számítástechnikában használunk, minden esetben „jófájlnevesítsünk”.
5533

A számítástechnika kezdetén még csak az angol ABC betűit és számokat lehetett használni, most már nagyjából mindenféle karaktert meg lehet adni egy állomány elnevezésénél. Viszont továbbra is javasolt csak az angol elnevezésekre hagyatkozni, mivel az egyes operációs rendszerek közötti fájlcsere vagy pl. a weblapokra feltöltött fájlok nevei esetén rengeteg galibát okoznak például a magyar ékezetes karakterek és köztük is a legproblémásabbak a hosszú ékezetek használata, mint az ő ű í. Ezek olyan speciálisabb magyar karaktereknek nevezhetők.
Természetesen ez nem azt jelenti, hogy ha valaki ékezetes karaktereket használ egy fájl nevében, akkor azokat nem fogja tudni másolni vagy felhasználni. A Windows most már eléggé jól kezeli ezeket. De ha már egy médiatáron szeretnénk használni, vagy egy weblap adminisztrációs felületére akarjuk feltölteni, ott már okozhatnak gondokat. A probléma azért léttezik, mert mág nagyon régen a szabványokat, karakterkódolásokat és a programokat is leginkább angol nyelvterületről indulva készítették és nem nagyon gondolkodtak előre, ezért sok olyan dolog van amin ma már nagyon nehézkes változtatni.
Ha láttál már a lentiekhez hasonlókat, akkor tudod mire is gondolok (ezek csak kitalált fájlnevek):

 • megkülönböztethetü_alap.pdf
 • http://dokumentumok.hu/letoltesek/kecskem%C3%A9t%20polg%C3%A1rmesteri%20hivatali%20telefonsz%C3%A1mok.docx

Mire kell figyelni a fájlok elnevezésénél, átnevezésénél

Nem túl bonyolultak a szabályok és tulajdonképpen, ha az alábbi 3-at betartjuk, talán nem is lesznek továbbiakban problémáink.

 1. Minden ékezetes karakter helyett használjuk az ékezetlen megfelelőjét.
  pl.: ő=o - í=i - ű=u - á=a - é=e stb.
   
 2. Szóköz helyett kötőjel „ - ” esetleg aláhúzás „ _ ” használata. A kötőjelnek van egy olyan előnye is, hogy a keresőoptimalizálás is ezt ajánlja.
   
 3. 3. Csak kisbetűk használata, még az első betű is kisbetű legyen.

Konkrét példa a nem javasolt és a megfelelő fájlnévre

Kerülendő fájl név: Kecskeméti referenciánk - hosszú cső felhasználásával.JPG
Helyes fájl név: kecskemeti_referenciank-hosszu_cso_felhasznalasaval.jpg

Fontos, hogy ezek a szabályok a fájl kiterjesztésében is fontosak, vagyis az alma-korte.JPG is problémás lehet. Valamint a mappák, könyvtárak esetében is alkalmazzuk.

Mielőtt tovább navigálsz az oldalról, kérlek nézz meg más cikkeket is az oldalon, hátha találsz más olyan tartalmat amivel újabb informatikai tudásra tehetsz szert vagy akár időt spórolhatnak az itt található tippek, trükkök, hasznos tudnivalók.
Ha hasznosnak találod az ITBázis oldalt vagy bármelyik cikket, kérlek egy megosztással segítsd a munkánkat.

VR válogatott információk

A VirtuALL portálon és az interneten elérhető hasznos információk a virtuális valóság eszközökről (ár, vásárlás, kipróbálási lehetőségek, stb.) és magáról a témáról.

Legfrissebbek

A Krita új dimenziója – Generatív AI és pózszerkesztő a művész beállítottságúaknak 2023. 11. 19., 18:35  |  616

A Krita új dimenziója – Generatív AI és pózszerkesztő a művész beállítottságúaknak

Digitális művészek, illusztrátorok, képregényrajzolók számára itt egy új plugin Kritá-hoz, az egyik legjobb ingyenes digitális rajzoló és festőprogramhoz. Egy új szintre lépett a Krita az AI technológia és a pózszerkesztő eszközök bevonásával. Ez a megoldás nem csak a kreativitást gyorsítja fel, hanem a munkafolyamatokat is megkönnyíti, új lehetőségeket teremtve a digitális festészet világában.


DALL-E képgaléria 1. 2023. 11. 15., 10:19  |  411

DALL-E képgaléria 1.

Napi szinten amikor eszembe jut valami ötlet generálok egy képet a DALL-E képgenerátorral és legtöbb esetben testszik a végeredmény így ezekből töltöttem most fel egy csokorral.


Következő szintű ChatGPT: Az egyéni GPT-k világa, saját adatokkal való tanítás 2023. 11. 13., 19:51  |  699

Következő szintű ChatGPT: Az egyéni GPT-k világa, saját adatokkal való tanítás

Fedezd fel, hogyan használhatod a ChatGPT-t egyedi saját GPT-kel a munkádhoz, tanuláshoz és szórakozáshoz. Az OpenAi bevezette a saját GPT-k készítésének lehetőségét.


DALL·E 3 képgenerátor beintegrálása a ChatGPT-be 2023. 11. 13., 12:43  |  478

DALL·E 3 képgenerátor beintegrálása a ChatGPT-be

A mesterséges intelligencia területén történő legújabb fejlesztések közül az egyik legizgalmasabb a DALL·E 3 bevezetése a ChatGPT szolgáltatásba. Ez az innováció lehetővé teszi, hogy a felhasználók egy egyszerű beszélgetéssel egyedi képeket hozzanak létre. Ez a funkció már elérhető a ChatGPT Plus és Enterprise (fizetős verziók) felhasználók számára.


ChatGPT fizetős verzió használata GPT-4 2023. 11. 12., 16:53  |  558

ChatGPT fizetős verzió használata GPT-4

A ChatGPT Plus előfizetéses verzió hozzáférést biztosít számos új funkcióhoz és más felhasználói élményt növelő előnyöket kínál. Például a GPT-4 modellhez, DALL-E képgenerátor, adat analizálás, pluginek és ezek mellett pontosabb válaszok és gyorsabb válaszidőt is kapunk.


ChatGPT ingyenes verzió használata 2023. 11. 11., 19:36  |  1010

ChatGPT ingyenes verzió használata

Fedezd fel a ChatGPT-t, az OpenAI által fejlesztett AI-t, ami kérdésekre válaszol és segít a programozásban, valamint általános tudáskérdésekben.


ITBAZIS KÖZÖSSÉGEK

Témakiválasztás

Szeretnéd a virtuális valóság témában hamarabb megtalálni a számodra hasznosabb tartalmakat?

Az alábbi két gombra kattintva a hírek jellemzői, címkéi és témái alapján tudsz szűrni.

CIMKÉK TÉMÁK

Partnerek

Partner oldalunkon keresztül olyan weblapokra tudsz eljutni akik szintén a Informatikában érdekeltek.