Fájl nevének és kiterjesztésének átnevezése - fájlátnevezés

  • 2016. 12. 29., 05:29
Sajnos még ilyen egyszerű dologgal, mint egy számítógépes fájl átnevezése is sok embernek okoz problémát. Lássuk milyen lehetőségeink vannak.
14325
Mielőtt tovább navigálsz az oldalról, kérlek nézz meg más cikkeket is az oldalon, hátha találsz más olyan tartalmat amivel újabb informatikai tudásra tehetsz szert vagy akár időt spórolhatnak az itt található tippek, trükkök, hasznos tudnivalók.

Tulajdonképpen minden fájlkezelésre alkalmas programmal lehet fájlokat átnevezni, úgymond ez egy általános funkció. Alábbiakban azt mutatom be, hogy Windows rendszerben és programokban milyen lehetőségek vannak.

Miért érdemes fájlokat átnevezni?

Minden esetben érdemes jól átgondolni a fájlok elnevezéseit, ha azt szeretnénk, hogy könnyen és gyorsan találjunk meg az egyes elemeket a rengeteg fájl közt. Mennyivel problémásabb, ha egy dokumentum gyűjtemény csak dokumentum01.doc, dokumentum02.doc, dokumentum03.doc stb. fájlokból áll, mintha konkréten megadnánk már a fájlban, hogy mit is tartalmaz, pl.: nav-igazolas-nyereseges-evzaras-2017.doc
Egy másik példa a digitális fényképezőgépről leszedve a videókat valami ilyesmit láthatunk: cid046.mov. Ha így hagyjuk, és keresnénk az évek alatt összegyűlt több 100 videó közt a 2014-es céges karácsonyi buli eseményeire akkor rengeteg időt elveszünk magunktól, hogy minden videót egyesével átnézünk. Legyen ilyenkor a videófájl neve: 2014-ceges-karacsony-fonok-enekel.mov

Fájl átnevezése Windows intézőben - az alap fájlkezelővel

Ez a program minden Windowsos számítógépen rajta van és talán ezért is a legtöbbet használt fájlkezelő. (De nem a legjobb és leghasznosabb, mert az a Total Commander). Itt álljunk rá a módosítandó fájlra vagy könyvtárra és nyomjuk meg az F2 funkcióbillentyűt és írjuk be a jó fájlnevet. Másik lehetőség az, hogy a fájlon az egér jobb gombjával kattintunk és kiválasztjuk az ÁTNEVEZÉS opciót, majd beírjuk az új nevet.

Fájl nevének módosítása a Windows rendszer fájlmegnyitás és mentés panelén

Ezt nagyon kevesen tudják, hogy az egyes programokban megtalálható MENTÉS és MEGNYITÁS paneleken is alkalmazható az átnevezés és még más fájlműveletek is. Használható az elöbb említett F2 billentyű és a jobb gombos ÁTNEVEZÉS menüpont kiválasztása is. Ez azért hasznos lehetőség, mert így nem kell kilépnünk egy külső programba ha időközben rájövünk arra, hogy a betöltendő fájlt előbb inkább át szeretnénk nevezni.

Fájl nevének módosítása Total Commander programban

Itt is működik a jobbgombos megoldás, csak itt a jobb egérgombot hosszabban kell nyomni kb. 1 másodpercig és csak akkor jön elő az átnevezési lehetőség. De a TC-ben az egyes fájlok gyors átnevezésére már nem az F2-t kell használni, hanem a SHIFT+F6-ot. Viszont itt kapunk egy kis plusz-t is. Mégpedig azt, hogyha egy fájlon állva megnyomjuk a SHIFT+F6-ot akkor egyből ki lesz jelölve a fájl neve, de ha még egyszer megnyomjuk, akkor a kiterjesztése is. Bár a kiterjesztést ritkán nevezünk át, de nem egyszer jól jöhet ez a lehetőség is. Pl. akkor, ha a kiterjesztés „jpeg” és mi „jpg”-t szeretnénk, vagy ha a nagybetűs „JPG” és mi kisbetűst „jpg”-t szeretnénk.

Nem lehet átnevezni a fájlt vagy a könyvtárat?

Néha előfordul olyan is, hogy egy fájl átnevezésekor beírod magát az új nevet és a használt program vagy a Windows rendszer azt írja ki, hogy a fájlt vagy mappát nem lehet átnevezni. Ilyenkor legtöbb esetben olyan probléma van, hogy 

  • Fájl esetén az éppen használatban van, pl. egy képet egy képszerkesztőben megnyitottunk. Ilyenkor a szerkesztő program lezárja a fájlt vagyis addig nem lehet se törölni, se átnevezni se semmilyen egyéb fájlműveletet elvégezni rajta. Ebben az esetben azt lehet tenni, hogy a szerkesztőben be kell zárni a fájlt és akkor már lehet, hogy jó lesz. Ha még így sem, akkor jön az, hogy az egész programot is be kell zárni. (extrém esetben még a Windowst is újra kell indítani)
  • Ha egy könyvtárt nem lehet átnevezni akkor hasonló probléma lehet, hogy abban a mappában vagy annak al-mappájában lévő fájl meg van nyitva valamilyen program által és ez miatt a tároló könyvtárat nem lehet módosítani.
Mielőtt tovább navigálsz az oldalról, kérlek nézz meg más cikkeket is az oldalon, hátha találsz más olyan tartalmat amivel újabb informatikai tudásra tehetsz szert vagy akár időt spórolhatnak az itt található tippek, trükkök, hasznos tudnivalók.
Ha hasznosnak találod az ITBázis oldalt vagy bármelyik cikket, kérlek egy megosztással segítsd a munkánkat.

VR válogatott információk

A VirtuALL portálon és az interneten elérhető hasznos információk a virtuális valóság eszközökről (ár, vásárlás, kipróbálási lehetőségek, stb.) és magáról a témáról.

Legfrissebbek

Tartalomérzékeny kitöltés Photoshop-ban 2023. 01. 24., 18:53  |  131

Tartalomérzékeny kitöltés Photoshop-ban

Panoráma képeknél fontos szerepet játszik az utómunka. Elengedhetetlen, hogy módosítsunk a nyers képeken, mert különben nem a megszokott élményt kapjuk vissza.


Videó vagy hangfájl konvertálása gyorsan és ingyenesen 2023. 01. 23., 19:10  |  67

Videó vagy hangfájl konvertálása gyorsan és ingyenesen

Ha videót vagy hangfájlt szeretnék más formátumra konvertálni a CloudConvert nevű weboldal a legjobb választás.


360°-os panoráma kép készítése fotókból 2023. 01. 21., 16:32  |  129

360°-os panoráma kép készítése fotókból

Különálló fényképek összeillesztése egy 360°-os panoráma képpé ezzel a szoftverrel nem lehet egyszerűbb!


A webshop auditálás részei és folyamata 2019. 08. 05., 19:23  |  1220

A webshop auditálás részei és folyamata

Az online felületek működésének elemzése elengedhetetlen minden jól működő vállalkozás számára, különösképpen igaz ez a webshopokra. A webshop auditálás az üzleti tevékenység különböző részeire terjed ki, többek között a keresőoptimalizálásra (SEO), a tartalomra, a weboldal teljesítményre valamint a felhasználói élményre (UX).


Elérhető e weboldala a világ minden táján? 2018. 10. 15., 08:00  |  1300

Elérhető e weboldala a világ minden táján?

Ezen a webhelyen megtudhatjuk hogy milyen sebességgel tölti be a böngésző egyes országokban a weboldalunkat.


Hogyan készítsünk saját weboldalt? 2018. 10. 11., 10:53  |  2245

Hogyan készítsünk saját weboldalt?

Ingyenes, gyors lehetőség ha weboldalt szeretnénk. Egyszerű a használata és sok helyen találunk a neten segítséget hozzá. Én is kipróbáltam, csak ajánlani tudom.


ITBAZIS KÖZÖSSÉGEK

Témakiválasztás

Szeretnéd a virtuális valóság témában hamarabb megtalálni a számodra hasznosabb tartalmakat?

Az alábbi két gombra kattintva a hírek jellemzői, címkéi és témái alapján tudsz szűrni.

CIMKÉK TÉMÁK

Partnerek

Partner oldalunkon keresztül olyan weblapokra tudsz eljutni akik szintén a Informatikában érdekeltek.