Fájl nevének és kiterjesztésének átnevezése - fájlátnevezés

  • 2016. 12. 29., 05:29
Sajnos még ilyen egyszerű dologgal, mint egy számítógépes fájl átnevezése is sok embernek okoz problémát. Lássuk milyen lehetőségeink vannak.
15896

Tulajdonképpen minden fájlkezelésre alkalmas programmal lehet fájlokat átnevezni, úgymond ez egy általános funkció. Alábbiakban azt mutatom be, hogy Windows rendszerben és programokban milyen lehetőségek vannak.

Miért érdemes fájlokat átnevezni?

Minden esetben érdemes jól átgondolni a fájlok elnevezéseit, ha azt szeretnénk, hogy könnyen és gyorsan találjunk meg az egyes elemeket a rengeteg fájl közt. Mennyivel problémásabb, ha egy dokumentum gyűjtemény csak dokumentum01.doc, dokumentum02.doc, dokumentum03.doc stb. fájlokból áll, mintha konkréten megadnánk már a fájlban, hogy mit is tartalmaz, pl.: nav-igazolas-nyereseges-evzaras-2017.doc
Egy másik példa a digitális fényképezőgépről leszedve a videókat valami ilyesmit láthatunk: cid046.mov. Ha így hagyjuk, és keresnénk az évek alatt összegyűlt több 100 videó közt a 2014-es céges karácsonyi buli eseményeire akkor rengeteg időt elveszünk magunktól, hogy minden videót egyesével átnézünk. Legyen ilyenkor a videófájl neve: 2014-ceges-karacsony-fonok-enekel.mov

Fájl átnevezése Windows intézőben - az alap fájlkezelővel

Ez a program minden Windowsos számítógépen rajta van és talán ezért is a legtöbbet használt fájlkezelő. (De nem a legjobb és leghasznosabb, mert az a Total Commander). Itt álljunk rá a módosítandó fájlra vagy könyvtárra és nyomjuk meg az F2 funkcióbillentyűt és írjuk be a jó fájlnevet. Másik lehetőség az, hogy a fájlon az egér jobb gombjával kattintunk és kiválasztjuk az ÁTNEVEZÉS opciót, majd beírjuk az új nevet.

Fájl nevének módosítása a Windows rendszer fájlmegnyitás és mentés panelén

Ezt nagyon kevesen tudják, hogy az egyes programokban megtalálható MENTÉS és MEGNYITÁS paneleken is alkalmazható az átnevezés és még más fájlműveletek is. Használható az elöbb említett F2 billentyű és a jobb gombos ÁTNEVEZÉS menüpont kiválasztása is. Ez azért hasznos lehetőség, mert így nem kell kilépnünk egy külső programba ha időközben rájövünk arra, hogy a betöltendő fájlt előbb inkább át szeretnénk nevezni.

Fájl nevének módosítása Total Commander programban

Itt is működik a jobbgombos megoldás, csak itt a jobb egérgombot hosszabban kell nyomni kb. 1 másodpercig és csak akkor jön elő az átnevezési lehetőség. De a TC-ben az egyes fájlok gyors átnevezésére már nem az F2-t kell használni, hanem a SHIFT+F6-ot. Viszont itt kapunk egy kis plusz-t is. Mégpedig azt, hogyha egy fájlon állva megnyomjuk a SHIFT+F6-ot akkor egyből ki lesz jelölve a fájl neve, de ha még egyszer megnyomjuk, akkor a kiterjesztése is. Bár a kiterjesztést ritkán nevezünk át, de nem egyszer jól jöhet ez a lehetőség is. Pl. akkor, ha a kiterjesztés „jpeg” és mi „jpg”-t szeretnénk, vagy ha a nagybetűs „JPG” és mi kisbetűst „jpg”-t szeretnénk.

Nem lehet átnevezni a fájlt vagy a könyvtárat?

Néha előfordul olyan is, hogy egy fájl átnevezésekor beírod magát az új nevet és a használt program vagy a Windows rendszer azt írja ki, hogy a fájlt vagy mappát nem lehet átnevezni. Ilyenkor legtöbb esetben olyan probléma van, hogy 

  • Fájl esetén az éppen használatban van, pl. egy képet egy képszerkesztőben megnyitottunk. Ilyenkor a szerkesztő program lezárja a fájlt vagyis addig nem lehet se törölni, se átnevezni se semmilyen egyéb fájlműveletet elvégezni rajta. Ebben az esetben azt lehet tenni, hogy a szerkesztőben be kell zárni a fájlt és akkor már lehet, hogy jó lesz. Ha még így sem, akkor jön az, hogy az egész programot is be kell zárni. (extrém esetben még a Windowst is újra kell indítani)
  • Ha egy könyvtárt nem lehet átnevezni akkor hasonló probléma lehet, hogy abban a mappában vagy annak al-mappájában lévő fájl meg van nyitva valamilyen program által és ez miatt a tároló könyvtárat nem lehet módosítani.
Mielőtt tovább navigálsz az oldalról, kérlek nézz meg más cikkeket is az oldalon, hátha találsz más olyan tartalmat amivel újabb informatikai tudásra tehetsz szert vagy akár időt spórolhatnak az itt található tippek, trükkök, hasznos tudnivalók.
Ha hasznosnak találod az ITBázis oldalt vagy bármelyik cikket, kérlek egy megosztással segítsd a munkánkat.

VR válogatott információk

A VirtuALL portálon és az interneten elérhető hasznos információk a virtuális valóság eszközökről (ár, vásárlás, kipróbálási lehetőségek, stb.) és magáról a témáról.

Legfrissebbek

A Krita új dimenziója – Generatív AI és pózszerkesztő a művész beállítottságúaknak 2023. 11. 19., 18:35  |  481

A Krita új dimenziója – Generatív AI és pózszerkesztő a művész beállítottságúaknak

Digitális művészek, illusztrátorok, képregényrajzolók számára itt egy új plugin Kritá-hoz, az egyik legjobb ingyenes digitális rajzoló és festőprogramhoz. Egy új szintre lépett a Krita az AI technológia és a pózszerkesztő eszközök bevonásával. Ez a megoldás nem csak a kreativitást gyorsítja fel, hanem a munkafolyamatokat is megkönnyíti, új lehetőségeket teremtve a digitális festészet világában.


DALL-E képgaléria 1. 2023. 11. 15., 10:19  |  354

DALL-E képgaléria 1.

Napi szinten amikor eszembe jut valami ötlet generálok egy képet a DALL-E képgenerátorral és legtöbb esetben testszik a végeredmény így ezekből töltöttem most fel egy csokorral.


Következő szintű ChatGPT: Az egyéni GPT-k világa, saját adatokkal való tanítás 2023. 11. 13., 19:51  |  519

Következő szintű ChatGPT: Az egyéni GPT-k világa, saját adatokkal való tanítás

Fedezd fel, hogyan használhatod a ChatGPT-t egyedi saját GPT-kel a munkádhoz, tanuláshoz és szórakozáshoz. Az OpenAi bevezette a saját GPT-k készítésének lehetőségét.


DALL·E 3 képgenerátor beintegrálása a ChatGPT-be 2023. 11. 13., 12:43  |  385

DALL·E 3 képgenerátor beintegrálása a ChatGPT-be

A mesterséges intelligencia területén történő legújabb fejlesztések közül az egyik legizgalmasabb a DALL·E 3 bevezetése a ChatGPT szolgáltatásba. Ez az innováció lehetővé teszi, hogy a felhasználók egy egyszerű beszélgetéssel egyedi képeket hozzanak létre. Ez a funkció már elérhető a ChatGPT Plus és Enterprise (fizetős verziók) felhasználók számára.


ChatGPT fizetős verzió használata GPT-4 2023. 11. 12., 16:53  |  419

ChatGPT fizetős verzió használata GPT-4

A ChatGPT Plus előfizetéses verzió hozzáférést biztosít számos új funkcióhoz és más felhasználói élményt növelő előnyöket kínál. Például a GPT-4 modellhez, DALL-E képgenerátor, adat analizálás, pluginek és ezek mellett pontosabb válaszok és gyorsabb válaszidőt is kapunk.


ChatGPT ingyenes verzió használata 2023. 11. 11., 19:36  |  762

ChatGPT ingyenes verzió használata

Fedezd fel a ChatGPT-t, az OpenAI által fejlesztett AI-t, ami kérdésekre válaszol és segít a programozásban, valamint általános tudáskérdésekben.


ITBAZIS KÖZÖSSÉGEK

Témakiválasztás

Szeretnéd a virtuális valóság témában hamarabb megtalálni a számodra hasznosabb tartalmakat?

Az alábbi két gombra kattintva a hírek jellemzői, címkéi és témái alapján tudsz szűrni.

CIMKÉK TÉMÁK

Partnerek

Partner oldalunkon keresztül olyan weblapokra tudsz eljutni akik szintén a Informatikában érdekeltek.